147 miljoen voor energiezuinige technieken in 2018 - Utilities
nieuws

147 miljoen voor energiezuinige technieken in 2018

Publicatie

28 dec 2017

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

energietransitie, investering

Ondernemers die investeren in energiezuinige technieken kunnen in 2018 weer rekenen op fiscaal voordeel via de Energie-investeringsaftrek (EIA). Ondernemers die investeren in op de Energielijst 2018 genoemde technieken kunnen tot 54,5 procent van de investeringskosten aftrekken. Het budget voor de EIA is volgend jaar 147 miljoen euro.

Een grote wijziging op de energielijst 2018 is de toevoeging van een geheel nieuw hoofdstuk gericht op energiebalancering. Deze systemen brengen vraag en aanbod van duurzame energie met elkaar in balans om zo een bijdrage te leveren aan de energietransitie in Nederland. Door opslagcapaciteit te combineren met optimalisatiesoftware kan duurzame energie tijdens pieken in de productie worden opgeslagen om later te worden benut. Dit kan bijvoorbeeld door het slim opslaan van elektrische energie, het omzetten van elektrische energie naar waterstof (power to gas) of het omzetten van elektrische energie naar warmte (power to heat). Ook kan duurzaam opgewekte energie lokaal worden benut door het inzetten van een slim energienetwerk.

Zeevaart

Een andere opvallende wijziging op de Energielijst 2018 is een verruiming in de categorie transportmiddelen waardoor ook energiebesparing door de zeevaart in aanmerking kan komen. Ook nieuw is de opname van een innovatieve conserveringstechnologie waarbij op lagere temperatuur wordt gewerkt. Technieken die niet op de Energielijst staan, kunnen onder een generieke code worden aangemeld voor de EIA. De techniek wordt dan onder andere getoetst op energiebesparing.

De ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiën passen de Energielijst jaarlijks aan, na overleg met ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Door actualisering van de Energielijst wordt een impuls gegeven om energie te besparen en aan duurzame economische groei.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West