In 2019 bidirectioneel gasverkeer tussen Balgzand en Bacton - Utilities
nieuws

In 2019 bidirectioneel gasverkeer tussen Balgzand en Bacton

Publicatie

15 dec 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

De Balgzand Bacton Line (BBL) transporteert al jaren aardgas van het Nederlandse Balgzand naar het Engelse Bacton. De marktomstandigheden zijn echter dermate verandert dat transport van Engeland naar Nederland in sommige gevallen ook interessant is. De compressorstations worden dan ook aangepast zodat het gas beide kanten op kan stromen.

De twee gashandelsmarkten, de Nederlandse Title Transfer Facility (TTF) en het Engelse National Balancing Point (NBP), kunnen vanaf de herfst in 2019 nog beter vraag en aanbod van aardgas op elkaar afstemmen doordat vanaf dan ook aardgas vanaf Engeland naar Nederland kan worden getransporteerd. Daarvoor worden momenteel de compressorstations in Anna Paulowna en Bacton aangepast.

Vanaf januari 2018 zullen de Nederlandse en Engelse gashandelsmarkten integreren. Men verwacht daarmee een nog sterkere gashandelsmarkt te krijgen, maar tegelijkertijd verschilt de vraag- en aanboddynamiek van beide markten behoorlijk. Door deze markten twee kanten op te koppelen kan efficienter gebruik worden gemaakt van opslagcapaciteit, LNG terminals en de gasinfrastructuur in beide landen.

Algemeen directeur Luuk Feenstra van BBL Company ziet met name in de zomer behoefte ontstaan om aardgas van het Verenigd Koninkrijk naar het Europese vaste land te transporteren. De relatief hoge productie en import uit Noorwegen zorgt voor overschotten die niet kunnen worden opgeslagen in de eigen velden. De seizoensopslag in Nederland en Duitsland kan dit gas wel opslaan en verhandelen zodra de prijzen weer stijgen als de temperatuur gaat zakken.

Bron: BBL Company

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

├śrsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.