86,1 miljoen euro voor langlopende energieprojecten
Publicatie
20 dec 2019
Categorie
Utilities
Soort
nieuws
Tags
DEI, RVO
De subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) is vernieuwd. De looptijd van alle projecten is verlengd tot vier jaar. Ook komt er één budget voor pilot- en zo mogelijk demonstatieprojecten voor diverse thema’s. Vanaf 2020 is er één totaalbudget van 86,1 miljoen beschikbaar voor projecten rond energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, flexibilisering, waterstof, ruimte voor hernieuwbare energie en CO2-reductie in de industrie.
De DEI+ sluit aan op de doelstellingen van het Klimaatakkoord. Daarin staat CO2-reductie centraal. Nederland wil minimaal 49 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 ten opzichte van 1990. De DEI+ ondersteunt pilot- en demonstratieprojecten die helpen om de CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast zijn innovaties welkom rond flexibilisering van het elektriciteitssysteem, waterstof en de optimale inpassing van grootschalig opgewekte elektriciteit met zon en wind in het landschap.
Langere looptijd
Nu het Klimaatakkoord is vastgesteld, zijn de doelstellingen voor de lange termijn duidelijker dan ooit. Daarmee is er een helder meerjarig beeld van de innovaties die Nederland nodig heeft. Vandaar dat de DEI+ nu voor alle thema’s projecten ondersteunt met een looptijd tot vier jaar.
Budget DEI+
De DEI+ was tot nu toe ingedeeld in verschillende thema’s met een eigen budget. Dit budgetonderscheid is verdwenen. Vanaf 2020 is er één totaalbudget van 86,1 miljoen beschikbaar voor projecten rond energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, flexibilisering, waterstof, ruimte voor hernieuwbare energie en CO2-reductie in de industrie. De maximale subsidie per project is vijftien miljoen euro.
Aardgasloos en industrie
Een uitzondering is het thema Aardgasloze woningen, wijken en gebouwen. Hiervoor zijn specifieke projecten nodig. Het budget voor dit thema is negen miljoen euro. Tot slot verandert het thema CO2-reducerende innovaties in de industrie. Daarvoor geldt niet meer dat ze een vooraf vastgestelde kostenefficiëntie moeten behalen.
Circulaire economie
Tot en met 20 september 2020 kunt u ook subsidie aanvragen voor kortlopende projecten binnen het thema Circulaire economie. Deze projecten moeten bijdragen aan het bereiken van de klimaatdoelstelling in 2020. Daarvoor is nog voldoende budget. Alleen projecten die meer dan drie miljoen euro aan subsidie nodig hebben, kunnen vanaf 15 januari 2020 een aanvraag doen voor een project met een looptijd van maximaal vier jaar.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Gezocht: kandidaten voor nieuwe waterstofsubsidie
26 aug 2020Klimaatneutraal geproduceerde waterstof helpt CO2-uitstoot te verminderen. Wie plannen heeft om daarin te investeren kan mogelijk steun krijgen vanuit het Europese project Important Projects of...

65 miljoen euro voor missiegedreven onderzoek
18 dec 2019RVO lanceert een nieuwe duurzame innovatieregeling met de naam Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI). De regeling richt zich op projecten voor ‘Wind op zee’,...

Urgenda-zaak verhoogt druk op energiebesparing
23 sep 2019RVO heeft haast om handen en voeten te geven aan de Urgenda-zaak. Als de staat daadwerkelijk zijn emissies voor eind 2020 met 25 procent moet...

Wiebes maakt extra geld vrij voor energietransitie
18 feb 2019In een brief aan de Tweede Kamer openbaart minister Erikc Wiebes van Economische Zaken en Klimaat de verbreding van de Demonsratie energie-innovatie (DEI). Waar deze...
