Aandeel groen gas toegenomen - Utilities
nieuws

Aandeel groen gas toegenomen

Publicatie

7 feb 2019

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

groen gas

Het percentage groen gas in het laagcalorische net is in 2018 met elf procent toegenomen, meldt Netbeheer Nederland. Dit is voldoende om zeventigduizend huishoudens van gas te voorzien. Het aandeel is met 0,3 procent nog steeds bescheiden. Het aantal groen gas producenten steeg wel behoorlijk van zeven tot 43.

Het aandeel is nog bescheiden, zo’n 0,3 procent van het totaal. De hoeveelheid neemt echter ieder jaar toe. Producenten zijn agrariërs, die mest omzetten in duurzame energie, maar ook grote producenten zoals Suikerunie, waar resten van suikerbieten vergist worden tot groen gas. In 2018 nam het aantal producenten met 7 toe tot 43.

Slim combineren

De Nederlandse netbeheerders zien in de toekomst een rol voor duurzame gasvormige energiedragers, zoals groen gas en waterstof. Door het slim combineren van elektriciteit, hernieuwbare gassen en warmte is het mogelijk de piekbelasting op het elektriciteitsnet in bijvoorbeeld een koude winter te verminderen.

Gas kan bovendien makkelijk worden opgeslagen en goedkoop worden getransporteerd over lange afstanden. Groen gas kan, net als waterstof, een oplossing voor de verwarming van locaties waar elektrische warmtepompen (all-electric) of een warmtenet onmogelijk of onrendabel zijn.

In 2018 presenteerde Netbeheer Nederland een adviesrapport. Hierin is berekend welke investeringen nodig zijn om in 2030 de verwachtte 3 miljard m3 aan groen gas te transporteren.

 

 

Bron: Netbeheer Nederland

Industrielinqs 8, 2021

21 september 2021

nieuws

Succesvolle test waterstofopslag Zuidwending

AGENDA

Industrielinqs LIVE
Industrielinqs LIVE - Waterstof hands-on

Wanneer 5 Oct 2021
Locatie LIVE vanuit Apeldoorn bij KIWA, Online in Teams van 10:00 tot 11:30