Aantal koperdiefstallen bij TenneT meer dan gehalveerd - Utilities
nieuws

Aantal koperdiefstallen bij TenneT meer dan gehalveerd

Publicatie

2 mrt 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

TenneT

De maatregelen die TenneT de afgelopen jaren heeft genomen om het aantal gevallen van koperdiefstal terug te dringen, hebben resultaat. In 2016 telde TenneT totaal 33 gevallen van koperdiefstal. Dat is minder dan de helft dan in 2015 waarin TenneT totaal 71 gevallen van koperdiefstal noteerde. Toch blijft het nodig op te treden tegen deze levensgevaarlijke vorm van criminaliteit. Ondanks een dalend aantal diefstallen in 2016 staat de teller in 2017 alweer op zes.

Het grote aantal koperdiefstallen en daarmee het risico op uitval van de stroomvoorziening en de veiligheid voor de omgeving was voor TenneT een aantal jaren geleden reden om een pakket aan  maatregelen in te zetten om deze diefstal tegen te gaan. Inmiddels maakt TenneT gebruik van cameratoezicht om koperdieven te detecteren op hoogspanningsstations en in hoogspanningsmasten. Hierbij wordt live beeld naar het security center van TenneT verstuurd. Het security center wordt 24/7 bemand en staat in verbinding met de landelijke politie. Vanwege afspraken met de landelijke politie onder het convenant ‘koperslag’ is de politie in het geval van criminele activiteit snel ter plaatse. Daarbij behoort ook de  inzet van een politiehelikopter met warmtecamera’s tot de mogelijkheden.

Na teruglopende cijfers, nu weer meer diefstal

De maatregelen leken in 2016 hun vruchten af te werpen gezien de teruglopende cijfers in vergelijking met voorgaande jaren. Waarschijnlijk had dit te maken met de arrestatie van twee verdachten van koperdiefstal in augustus van 2016.  Daarnaast draagt de inzet van BouWatch camera’s en de goede samenwerking met de politie bij aan het terugbrengen van deze cijfers. Toch neemt in de eerste maanden van dit jaar het aantal koperdiefstallen weer toe. In januari 2017 waren er drie gevallen van koperdiefstal en in februari noteerde TenneT ook alweer drie diefstallen.

Bron: TenneT

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West