Aardgasverbruik chemische industrie hoger dan gedacht - Utilities
nieuws

Aardgasverbruik chemische industrie hoger dan gedacht

Publicatie

18 dec 2018

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

aardgas, chemie, CO2-uitstoot

Het verbruik van aardgas in de chemische en farmaceutische industrie blijkt in de periode 2012-2017 hoger te zijn dan eerder is vastgesteld. Ook de CO2-uitstoot is daardoor hoger dan werd gedacht. Dit blijkt uit nieuwe, gecorrigeerde cijfers van het CBS.

Het aardgasverbruik was gemiddeld 22 petajoule (PJ) per jaar hoger dan eerder is vastgesteld.
Dat komt neer op een extra verbruik van 0,7 miljard kubieke meter aardgas. Dit is 1,7 procent van het totale aardgasverbruik in Nederland (41 miljard kubieke meter in 2017). Deze correctie leidt tot een extra CO2-uitstoot van gemiddeld 1,3 megaton per jaar voor de chemische industrie. Dit is 0,8 procent van de gemiddelde uitstoot van CO2 in Nederland in die periode (165 megaton per jaar). Het uiteindelijke aardgasverbruik in de chemische industrie is gestegen van 189 PJ in 2010 naar 221 PJ in 2017.

Dat de data niet klopten kwam aan het licht doordat het CBS een vergelijking maakte met het ETS-systeem (Emission Trading System). In dat systeem moeten bedrijven verplicht hun uitstoot registreren. Uit onderzoek bleek dat het verschil kwam doordat er in de statistiek van het energieverbruik gegevens van onderdelen van enkele bedrijven misten. Omdat er bij bedrijven voortdurend veranderingen plaatsvinden in de samenstelling en eigendomsverhoudingen, zijn in de verslagperiode van betreffende bedrijven niet alle onderdelen die gassen verbruiken waargenomen.

VNCI

De VNCI betreurt dat deze fout in de cijfers van het CBS geslopen is. De vereniging laat in een persbericht weten: ‘De chemische industrie is onder andere over energie en klimaat voortdurend in overleg met overheden en andere belanghebbenden. Het is daarbij belangrijk dat de juiste data betrokken kunnen worden. Daarom is het goed dat het CBS deze fout uit haar statische data heeft gehaald. We zullen met het CBS in gesprek gaan om te kunnen begrijpen waarom de eerder gepubliceerde cijfers niet correct waren. De lessen die we hier gezamenlijk uit leren kunnen dan meegenomen worden in toekomstige uitvragen van het statistisch bureau.’

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West