ABN AMRO: ETS werkt, energieprijzen stijgen - Utilities
nieuws

ABN AMRO: ETS werkt, energieprijzen stijgen

Publicatie

12 sep 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

energie, industrie

In de Energiemonitor van ABN AMRO ziet energie-econoom Hans van Cleef de resultaten van de herziening van het Europese emissiehandelssysteem. De CO2-prijs is maar liefst tweehonderd procent gestegen en dat kan niet zonder gevolgen zijn voor de energieprijzen. Zowel de gas- als elektriciteitsprijzen zitten in de lift.

Gedurende de afgelopen weken is de prijs van CO2-emissierechten gestegen van nog geen acht euro per ton aan het begin van het jaar tot meer dan 25 euro. Dit is een stijging van meer dan tweehonderd procent. Als gevolg van een herziening van het Europese Emissions Trading System (EU ETS) wordt het overaanbod aan emissierechten per 1 januari 2019 versneld uit de markt genomen onder de Market Stability Reserve (MSR)-wetgeving. Als gevolg van deze op handen zijnde besluitvorming vond de koers van deze emissierechten al steun, maar zeker na het daadwerkelijke besluit op 8 april is de prijsstijging in een stroomversnelling terecht gekomen.

Gas

Naast de prijs van CO2-emissierechten zitten ook andere energieprijzen in de lift. Zo is bijvoorbeeld de prijs van gas in Europa flink gestegen. De prijsstijging was mede het gevolg van seizoenvraag naar elektriciteit als gevolg van de warme zomer (airco’s) en inmiddels neemt de vraag naar gas ten behoeve van verwarming ook weer toe. Tot slot is de prijs van gas aanzienlijk gestegen in de afgelopen weken door een stijgende vraag voor het vullen van de gasopslag voor de winter.

Elektriciteit

De prijs voor elektriciteit (baseload, kalenderjaar 2019) is gestegen tot 63 euro per megawattuur. De hoge prijs voor CO2-rechten en de hogere gas- en kolenprijs zorgen voor steun voor de elektriciteitsprijzen. Ook de prijs van kalenderjaren die verder in de toekomst liggen, zijn aanzienlijk gestegen.

Prijsstijging

De energierekening van een gemiddeld Nederlands huishouden zal volgend jaar stijgen. Naast hogere grondstofprijzen zullen ook de belastingen verder toenemen. De Opslag voor Duurzame Energiebronnen zal voor huishoudens gaan stijgen met 133 euro per jaar in 2019 en zal oplopen tot zo’n 230 euro in 2023. De andere helft van de financieringslast komt bij het bedrijfsleven te liggen. Deze lastenverzwaring is het gevolg van afspraken uit het energieakkoord van 2013. De extra lasten als gevolg van het aanstaande Klimaatakkoord zijn hierin niet meegenomen.

Kijk hier voor de volledige Energiemonitor 

 

Bron: ABN AMRO

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West