Eerlijk helder Heineken - Utilities
achtergrond

Eerlijk helder Heineken

Publicatie

30 jun 2015

Categorie

Utilities

Soort

achtergrond

Tags

Dat een bierbrouwer een stevige relatie heeft met water, mag geen verrassing zijn. Maar die relatie gaat verder dan alleen het eigen product. Want eerlijk is eerlijk: het meeste water dat in de brouwerijen wordt gebruikt, gaat uiteindelijk de fles, het fust of het blik in. Het watergebruik buiten de brouwerij, water voor het laten groeien van gerst en hop, is echter vele malen groter. Heineken probeert dan ook de keten zoveel mogelijk te helpen bij het maken van keuzes die waterbesparing in de hand werken. ‘Maar dat is niet altijd mogelijk omdat wij onze grondstoffen niet direct van de boeren kopen’, zegt Peter Jonkers.  Jonkers is als program manager Green Brewer bij Heineken verantwoordelijk voor terugdringen van het waterverbruik binnen alle brouwerijen van Heineken, inmiddels 144 stuks wereldwijd. Het waterbeleid buiten de brouwerijen is het aandachtsgebied van Ron Bohlmeijer, verantwoordelijk voor de uitvoering van het water stewardship programma van Heineken. Want dat een van de grootste brouwers ter wereld zich wel degelijk ook buiten de brouwerijen bekommert om water en zijn invloed aanwendt om de kwantiteit en kwaliteit te behouden of te verbeteren, dat blijkt wel uit de beide programma’s die Heineken al heel lang voert.   Niet compenseren ‘De relatie tussen bier en water is snel gelegd’, zegt Jonkers. ‘De eerste brouwerijen ontstonden in de middeleeuwen omdat men erachter kwam dat mensen ziek werden van het slechte drinkwater en, dankzij het koken van water in het brouwproces, niet van bier. Iedere stad had dan ook zijn eigen brouwerij. Gelukkig is de waterkwaliteit sinds die tijd met sprongen vooruit gegaan en de huidige kwaliteit van het Nederlandse drinkwater kent zijn gelijke bijna niet. Het is goed om daar bij stil te staan omdat Nederlanders wel eens vergeten hoe belangrijk de toegang tot schoon, drinkbaar zoetwater is. Heineken heeft ook brouwerijen in gebieden met waterschaarste en daar is het watermanagement heel wat uitdagender.’ Jonkers is niet alleen verantwoordelijk voor het waterverbruik, maar ook voor de CO2-uitstoot van de brouwerijen. ‘Het compenseren van de CO2-uitstoot is een stuk eenvoudiger dan het balanceren van het waterverbruik omdat je het waterverbruik niet elders...

Voor leden

Lees gratis verder.

Wachtwoord vergeten

Alles lezen?

Abonneer nu en krijg toegang tot:

  • Alle verschenen artikelen van Utilities
  • Bladerbare versies van het blad Utilities
  • Projectendatabase
Aanmelden

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.