ACM stelt regels vast voor net op zee - Utilities
nieuws

ACM stelt regels vast voor net op zee

Publicatie

19 sep 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

ACM heeft het methodebesluit reeds twee weken nadat het ministerie van Economische Zaken TenneT had aangewezen als netbeheerder op zee, kunnen vaststellen. TenneT heeft daarmee zo snel mogelijk de zekerheid gekregen die ze nodig had om verder te gaan met de aanleg van het net op zee. Dit net gaat de nieuwe windparken op zee verbinden met het net op land. Een tijdige oplevering van het net is belangrijk om de doelstellingen uit het Energieakkoord te kunnen behalen.

 

Land en zee

Het methodebesluit voor de taken van TenneT op land is voor het grootste deel toepasbaar op de taken van TenneT op zee. Ook voor het net op zee kiest ACM voor een reguleringsperiode van vijf jaar. Verder kiest de toezichthouder voor hetzelfde redelijke rendement en voor een vergoeding voor operationele kosten zonder verrekening achteraf. Bij de consultatie van het besluit had TenneT voorgesteld om alle operationele kosten juist wel achteraf te verrekenen. ACM heeft dit voorstel niet overgenomen omdat dit de prikkel wegneemt om deze kosten efficiënt te houden.

 

Betaalbaar en betrouwbaar

Het kabinet wil 3500 MW aan extra windvermogen aanleggen voor de kust. Dit draagt bij aan zijn beleid om in 2023 energie voor 16 procent hernieuwbaar te laten zijn. De verduurzaming van de energievoorziening moet ook betaalbaar en betrouwbaar zijn. De toezichthouder reguleert de beheerder van het net op zee omdat die een monopolie heeft.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.