Afzetprijzen industrie bijna drie procent hoger - Utilities
nieuws

Afzetprijzen industrie bijna drie procent hoger

Publicatie

30 jan 2020

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

industrie, olie

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in december gemiddeld 2,6 procent hoger dan in december 2018, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie vrijwel even duur als een jaar eerder.

In december 2019 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 59 euro. Dat is ongeveer 15 procent meer dan een jaar eerder. In november 2019 was de prijs voor een vat ruwe olie bijna 57 euro, ruim 2 procent lager dan in november 2018.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in december 12,2 procent duurder dan in december 2018. In november lagen de prijzen 5,4 procent lager dan in november 2018.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in december 4,2 procent lager dan een jaar eerder. In november was de prijsdaling 7,3 procent. In de meeste overige bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in december 2019 hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie stijgen in december

Vergeleken met november zijn de afzetprijzen van de industrie in december met 0,3 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 0,6 procent toe, die op de buitenlandse markt stegen met 0,1 procent.

Bron: CBS
nieuws

Afzetprijzen industrie bijna drie procent hoger

Publicatie

31 aug 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

CBS

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juli bijna drie procent hoger dan in juli 2016, meldt het CBS. De prijsstijging is ongeveer hetzelfde als een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie ruim drie procent duurder.

In juli 2017 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 43 euro. Dat is ongeveer twee procent meer dan een jaar eerder. Een maand eerder was de prijs voor een vat ruwe olie ruim 42 euro, vijf procent lager dan in juni 2016. De ontwikkeling van de afzetprijzen hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in juli vier procent duurder dan in juli 2016. Een maand eerder was er nog een prijsdaling van ruim één procent.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in juli 4,5 procent hoger dan een jaar eerder. In juni waren chemische producten bijna zeven procent duurder.

De prijsstijging van producten van de basismetaal-, de voedingsmiddelen- en de metaalproductenindustrie lag ook boven de gemiddelde stijging van bijna drie procent. Dat hangt onder meer samen met de prijsontwikkeling van agrarische grondstoffen en metalen. Verder waren ook de afzetprijzen van de auto- en de rubber- en kunststofindustrie hoger dan een jaar eerder. De prijzen in de machine-industrie waren daarentegen opnieuw lager dan een jaar eerder.

Producten industrie in juli goedkoper dan in juni

Vergeleken met juni zijn de afzetprijzen van de industrie in juli gedaald met bijna 0,5 procent. De prijzen op de binnenlandse markt bleven ongeveer gelijk, maar op de buitenlandse markt daalden de prijzen met bijna één procent.

Fotocredit: grchb
Bron: CBS

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West