Afzetprijzen industrie bijna vijf procent hoger - Utilities
nieuws

Afzetprijzen industrie bijna vijf procent hoger

Publicatie

30 okt 2018

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

industrie

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in september 4,7 procent hoger dan in september 2017, meldt het CBS. De prijsstijging is iets kleiner dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 5,2 procent duurder dan een jaar eerder. De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

In september 2018 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 68 euro. Dat is bijna 46 procent meer dan een jaar eerder. In augustus was de prijs voor een vat ruwe olie bijna 64 euro, ruim 45 procent hoger dan in augustus 2017.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in september ruim 29 procent duurder dan in september 2017. In augustus was de prijsstijging 34,5 procent.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in september 8 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging in augustus was ruim 9 procent.

Ook de prijzen van de elektrotechnische, de auto-, de kunststof- en rubber-, de metaalproducten- en de machine-industrie lagen hoger dan in september 2017. De prijzen in de voedingsmiddelenindustrie lagen daarentegen lager dan een jaar eerder.

Stijging in september

Vergeleken met augustus zijn de afzetprijzen van de industrie in september met 0,5 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 0,4 procent toe en die op de buitenlandse markt met 0,6 procent.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West