AkzoNobel verduurzaamt chemiefabriek Rotterdam - Utilities
nieuws

AkzoNobel verduurzaamt chemiefabriek Rotterdam

Publicatie

23 mrt 2017

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

AkzoNobel, chemie, energietransitie

AkzoNobel gaat haar chemiefabriek in Rotterdam verduurzamen. Ze heeft hiervoor in het kader van het Energieakkoord een afspraak met het ministerie van Economische Zaken getekend. Eerder al tekende het bedrijf twee soortgelijke afspraken met betrekking tot energiebesparingen in Hengelo en Chemie Park Delfzijl.

AkzoNobel gaat investeren in zogeheten ‘zero gap technology’ voor haar chloorbedrijf in de Botlek. Bij deze techniek zitten de platen met membranen die worden gebruikt voor de elektrolyse om zout om te zetten in bijvoorbeeld chloor zo dicht tegen elkaar dat er geen ruimte meer tussen zit. Hierdoor kunnen chemische processen efficiënter verlopen waardoor het energieverbruik voor de chemische processen in de elektrolysefabriek tot tien procent lager is. De innovatie in de Botlek levert jaarlijks een besparing op die vergelijkbaar is met het elektriciteitsverbruik van 26.000 huishoudens.

‘De eerste stappen zijn gezet’, zegt Knut Schwalenberg, directievoorzitter AkzoNobel Nederland en Managing Director Industrial Chemicals. ‘Nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden zijn nodig om een volgende, grote stap te maken in de verduurzaming van de chemische industrie en economie in Nederland. We moeten deze kansen grijpen en voortdurend zoeken naar nieuwe vormen van samenwerking. De ambities van AkzoNobel gaan verder dan het Energieakkoord. Nu al is 40 procent van ons wereldwijde energiegebruik duurzaam en in 2020 zal dit 45 procent zijn.’

Bron: AkzoNobel

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West