AkzoNobel verkoopt innovatieve chemietak - Utilities
nieuws

AkzoNobel verkoopt innovatieve chemietak

Publicatie

27 mrt 2018

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

chemie

AkzoNobel heeft een koper gevonden voor de chemietak. Het onderdeel  stond sinds vorig jaar in de etalage . Het Amerikaanse private equityfonds Carlyle heeft de biedingenstrijd gewonnen. Onder andere de fabrieken in Rotterdam en Delfzijl zijn onderdeel van de deal. Inclusief verschillende  innovatieve projecten.

Carlyle betaalt 10,1 miljard euro voor de divisie. ​Carlyle moest het opnemen tegen rivalen als Apollo Management, een combinatie van Bain Capital met Advent International en het Nederlandse HAL Investments. AkzoNobel liet vorige maand weten dat de afsplitsing van de chemietak intern is afgerond.

Delfzijl en Rotterdam

In Delfzijl maakt de chemietak van AkzoNobel onder meer chloor en monochloorazijnzuur. In Rotterdam is  het afgesplitste onderdeel een belangrijke spil in het chloorcluster. Op het Bedrijvenpark Botlek maakt het bedrijf chloor, natronloog, bleekloog en waterstof uit zout. Het chloor wordt per pijpleiding geleverd aan pvc-fabrikant Shin-Etsu en aan andere klanten in de regio. Daarnaast heeft de chemietak in Rotterdam drie andere fabrieken. Zo produceert het onderdeel metaalalkylen en het bedrijft een gecombineerde warmtekrachtcentrale. In de Europoort heeft het een Dimethyletherfabriek.

Innovatieve projecten

Zowel in Delfzijl als in Rotterdam is het verkochte onderdeel betrokken bij verschillende innovatieve projecten. Zo onderzoekt het samen met Gasunie de mogelijkheden van groen waterstof op het Chemie Park Delfzijl. De bedrijven ontwikkelen een installatie die met een 20 megawatt waterelektrolyse-unit duurzame stroom omzet in drie kiloton groene waterstof per jaar. Ook is het in de Eemsdelta het betrokken bij de bouw van een bioraffinaderij, onder andere met Avantium en RWE.

In Rotterdam zit het ondermeer in een consortium met Air Liquide, Enerkem en het Havenbedrijf Rotterdam dat gaat investeren in een waste-to-chemistry installatie in Rotterdam. De fabriek is een duurzamer alternatief voor afvalverbranding, door van plastic en gemengd afval nieuwe grondstoffen te maken voor de industrie.

Carlyle

Koper Carlyle heeft geld zitten in 279 bedrijven en meer dan 300 vastgoedinvesteringen. Onder meer autoverhuurder Hertz en communicatiebedrijf Sagemcom zijn grotendeels in handen van de investeerder. Het Amerikaanse private equityfonds steekt geld in bedrijven die het vervolgens na enkele jaren weer met winst van de hand probeert te doen.

Tijdens Deltavisie op 7 juni spreekt Marcel Galjee (Directeur Energie) over de innoverende projecten en samenwerkingsverbanden waarbij het verkochte deel van AkzoNobel is betrokken.

Bron: AkzoNobel

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West