Liander wil alleen nog zonneparken waar het kan - Utilities
nieuws

Liander wil alleen nog zonneparken waar het kan

Publicatie

12 jun 2019

Categorie

Soort

nieuws

Tags

netbeheer, zonne-energie

De hausse aan subsidies voor zonneparken in de afgelopen twee jaar zorgt ervoor dat het elektriciteitsnet in hoog tempo vol raakt. Daarom wil Liander dat zonneparken alleen nog daar komen waar het elektriciteitsnet het aan kan. Waar geen ruimte op het net is, zou de overheid bijvoorbeeld subsidie moeten geven voor pilots die duurzaam opgewekte stroom lokaal omzetten in waterstof. Ook moet de opslag van duurzaam opgewekte energie verder worden gestimuleerd.

De economie van Nederland groeit door en de energietransitie versnelt verder. Dit heeft veel impact op het elektriciteitsnet. De vraag naar aansluitingen en vermogen stijgt sterk, net als de opwek van duurzame energie.

De vraag naar de zwaarste aansluitingen, die bijvoorbeeld nodig zijn voor een zonnepark, nam in twee jaar tijd 7,5 keer toe. Zulke aansluitingen vragen ook een grote capaciteit van het elektriciteitsnet. Het net moet veel grotere hoeveelheden stroom verwerken op hetzelfde moment. Dan moeten de netbeheerder elektriciteitsstations uitbreiden met extra of grotere transformatoren of hele nieuwe stations bouwen. Ondertussen kampt Nederland met een enorm gebrek aan technici en jarenlange vergunningsprocedures.

Zonneparken

De zonneparken zorgen voor de grootste problemen. De capaciteitsproblemen concentreren zich in tachtig procent van de gevallen tot zonneparken. De capaciteit van een gemiddeld zonnepark komt in de buurt van het elektriciteitsverbruik van een stad zo groot als Hengelo. Liander heeft honderden aanvragen van zonneparken liggen. Deze willen zich met name vestigen in de landelijke gebieden waar de kabels het dunst zijn. Oorzaak is de hausse aan subsidies voor zonneparken in de afgelopen twee jaar.

Opslag

Liander pleit er voor om alleen nog subsidie te geven aan zonneparken op plaatsen waar het elektriciteitsnet daar geschikt voor is. Op andere plaatsen wenst de netbeheerder een  subsidie voor pilots die duurzaam opgewekte stroom lokaal omzetten in waterstof. Ook moet het Rijk opslag van duurzame energie verder stimuleren. Op die manier kan Nederland zijn doelstellingen op het gebied van zonne-energie realiseren en tegelijkertijd meters maken in twee technologieën die essentieel zijn voor de energietransitie.

Bron: Liander

Industrielinqs 8, 2021

21 september 2021

nieuws

Prinsjesdag 2021: Extra geld voor CO2-reductie industrie

AGENDA

Industrielinqs LIVE
Industrielinqs LIVE - Waterstof hands-on

Wanneer 5 Oct 2021
Locatie LIVE vanuit Apeldoorn bij KIWA, Online in Teams van 10:00 tot 11:30