Alternatief voor onderhoud aan hoogspanningsnet - Utilities
nieuws

Alternatief voor onderhoud aan hoogspanningsnet

Publicatie

16 apr 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

elektriciteitsnet, onderhoud, TenneT

Werken onder spanning is in Nederland wettelijk niet toegestaan. Hierdoor zijn delen van het hoogspanningsnet niet meer te onderhouden. Een veilig alternatief zou werken onder spanning zijn. Daarom organiseren TenneT en Joulz op 23 april een demonstratie van deze werkmethode in Dedemsvaart.

Om onderhoudswerkzaamheden aan hoogspanningslijnen uit te voeren, is het wettelijk verplicht de lijn uit te schakelen. Dit is vaak moeilijk in te plannen, bijvoorbeeld omdat het gebied achter de verbinding hiervan afhankelijk is of omdat het gaat om een belangrijk onderdeel van het hoogspanningsnet. Daarnaast is het een bepalende factor voor de decentrale opwek van stroom. Hierdoor kan een verbinding soms op het laatste moment niet uit bedrijf worden genomen, omdat zonnepanelen of windmolens stroom opwekken. Dit maakt de planning van werkzaamheden aan hoogspanning complex en onzeker.

Veiligheid

Werken onder spanning is een alternatieve werkmethode en niet nieuw. In andere landen worden wel onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd terwijl de lijnen onder spanning staan. Zo werkt RTE, de Franse collega-netbeheerder van TenneT, al langer onder spanning. Dit is mogelijk door gebruik van speciale technieken, kleding en materiaal, en uiteraard worden er speciale veiligheidsmaatregelen getroffen. Allereerst zijn de medewerkers hiervoor speciaal opgeleid. Ook maken zij gebruik van speciale kranen en geïsoleerde steigers.

Vorig jaar zijn TenneT en Joulz op bezoek geweest bij RTE. Bij dit bezoek heeft de Franse netbeheerder werkzaamheden onder spanning gedemonstreerd, vergelijkbaar met de geplande werkzaamheden in Dedemsvaart. RTE zal dan ook demonstratie van de werkzaamheden onder spanning op 23 april uitvoeren, met eenmalige toestemming van de overheid.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West