Ambitieverklaring warmtelevering regio Leiden - Utilities
nieuws

Ambitieverklaring warmtelevering regio Leiden

Publicatie

4 jun 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

De leiding transporteert via een oostelijke route industriële restwarmte uit het Rotterdamse havengebied naar Leiden. Na oplevering van het warmtetransportsysteem, verwarmt de restwarmte onder andere de stad Leiden en omliggende gebieden.

 

De Heineken brouwerij in Zoeterwoude zal voor onder andere het brouwproces van stoom worden voorzien, daar waar nu nog aardgas wordt gebruikt om warmte op te wekken. Het leidingtracé is onderdeel van een nog deels te realiseren, grootschalig warmtenetwerk in de provincie Zuid-Holland.

 

In de toekomst zullen ook andere gemeenten en bedrijven langs het tracé – bijvoorbeeld de glastuinbouw – profiteren van de warmtelevering. Bovendien biedt het systeem ook kansen voor andere warmtebronnen, zoals aardwarmte of biomassa.

 

CO2-reductie

Door het gebruik van industriële restwarmte, die anders verloren was gegaan, wordt er in de toekomst minder gebruik gemaakt van aardgas in de Leidse regio. Dat betekent jaarlijks een forse CO2-reductie. Deze vorm van CO2 besparen past bij de duurzaamheidsdoelstellingen van alle betrokken partijen.

 

De zes partijen hebben met het tekenen van de ambitieverklaring een solide basis gelegd voor een nauwe samenwerking. De partijen werken vanaf hier verder om daadwerkelijk tot de aanleg en warmtelevering over te kunnen gaan. Zo wordt onder andere een nieuw soort warmtepomp ontwikkeld om de restwarmte geschikt te maken voor gebruik bij Heineken. Ook wordt gekeken naar het meest optimale leidingtracé en naar de beste inpassing van de ondergrondse leiding in de omgeving.

 

Nuon gaat de warmte gebruiken voor het leveren aan de stad Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest. Dat zijn 7.800 huishoudens en tweehonderd grootverbruikers.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.