Amsterdam arena richt innovatief energiebedrijf op - Utilities
nieuws

Amsterdam arena richt innovatief energiebedrijf op

Publicatie

17 mrt 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

ArenA. Nissan

Als eerste stadion ter wereld richt de Amsterdam ArenA een energiebedrijf op: Amsterdam Energy ArenA BV. Amsterdam Energy ArenA is een nieuw bedrijf dat flexibele opslagcapaciteit biedt voor stroom. Het eerste opslagsysteem is een megabatterij die de komende maanden gebouwd wordt in de P1-parkeergarage van de Amsterdam ArenA (in het transferium).

Dit opslagsysteem bestaat uit 280 gebruikte batterijen uit de elektrische Nissan LEAF. Het vermogen is 4 megawatt, genoeg om enkele duizenden huishoudens van stroom te voorzien. Het is voor het eerst dat een dergelijke groot systeem voor energieopslag gerealiseerd wordt in een commercieel gebouw. De andere aandeelhouders van de nieuwe vennootschap zijn het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF) en technologiebedrijf The Mobility House (TMH).

Amsterdam Energy ArenA speelt in op de groeiende vraag naar tijdelijke energieopslag. De oorzaak hiervan is de groeiende productie van duurzame energie. Een kenmerk hiervan is de minder grote voorspelbaarheid: wind en zon produceren energie met pieken en dalen. De Amsterdam ArenA weet dit inmiddels uit ervaring omdat er circa 4.200 zonnepanelen op het dak liggen. Daar komt bij dat de energiebehoefte van het stadion sterk wisselt: er zijn dagen dat de ArenA nauwelijks energie gebruikt, terwijl er tijdens voetbalwedstrijden en evenementen enorme pieken in het energiegebruik optreden – oplopend tot circa vier megawatt. Een opslagsysteem draagt bij aan de stabiliteit van het energienet doordat het de pieken en dalen afvlakt van zowel energiegebruik als duurzame energieproductie.

Elektrische auto’s

Amsterdam Energy ArenA realiseert het opslagsysteem niet voor niets in de parkeergarage. Het systeem kan namelijk worden uitgebreid door er elektrische auto’s aan te koppelen. De accu’s kunnen dan extra opslagcapaciteit bieden en fungeren als flexibel ‘overloopgebied’ voor elektriciteit. Het nieuwe bedrijf verdient geld met het systeem door de beschikbare opslagcapaciteit te verhandelen op de energiemarkt. Vooral voor netbeheerders is het waardevol om te beschikken over mogelijkheden voor flexibele, tijdelijke opslag van elektriciteit. Zij hebben hier geld voor over omdat investeringen in de aanpassing van het elektriciteitsnet hierdoor niet nodig zijn. Daarnaast wil Amsterdam Energy ArenA de kennis en ervaring die zij hiermee opdoet brengen naar andere stadions waar Euro2020-wedstrijden worden gespeeld.

Energieproductie, -opslag en -levering

Met de megabatterij wil Amsterdam Energy ArenA de komende jaren uitgroeien tot spil in het lokale smart energy grid. Als er ‘s avonds bijvoorbeeld een concert plaatsvindt in de Ziggo Dome en er in de ArenA geen activiteiten gepland staan, kan de batterij energie leveren aan de buren. Amsterdam Energy ArenA biedt dan als energiebedrijf een combinatie van duurzame elektriciteitsproductie met de eigen zonnepanelen, flexibele energieopslag met accuǯs en kan dan ook lokaal energie leveren aan gebouwen en wellicht ook woningen in de directe omgeving.

Samenwerking

Amsterdam Energy ArenA heeft Eaton / Nissan geselecteerd om het energiesysteem te realiseren. Eaton is een wereldwijd opererend powermanagementbedrijf dat oplossingen biedt voor de meest kritische uitdagingen op het gebied van hedendaagse elektrische energietechniek. Autobedrijf Nissan levert gebruikte accu’s uit de Nissan Leaf. Amsterdam Energy ArenA is een van de eerste concrete resultaten van Amsterdam Innovation Arena, het innovatieprogramma van het stadion.

Bron: ArenA

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West