Amsterdam wordt aardgasloze stad - Utilities
nieuws

Amsterdam wordt aardgasloze stad

Publicatie

17 nov 2016

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

aardgas, energietransitie

Amsterdam moet in 2050 een aardgasloze stad zijn, zo maakt het college van burgemeester en wethouders vandaag bekend in haar strategie ‘Naar een Stad zonder Aardgas’. Om snel ervaring op te doen met het op grote schaal aardgasloos maken van bestaande woningen, wijzen Amsterdamse woningcorporaties al in 2017 de eerste 10.000 woningen aan waar dit gaat gebeuren.

In Amsterdamse nieuwbouwwijken zoals de Houthavens of het Amstelkwartier liggen al geen gasleidingen meer en in 2020 zullen 102.000 woningen zijn aangesloten op warmtenetten. De meest ingrijpende keuze is dat nu wordt begonnen met het op grote schaal bestaande gebouwen van het aardgas afhalen, om ervaring op te doen met welk alternatief op welke plek het beste past. Daarbij kan onder meer ook gedacht worden aan volledige elektrische warmtesystemen of geothermie.

Belangrijke rol voor het Rijk

In ‘Naar een Stad zonder Aardgas’ wordt ook bepleit dat het Rijk nog een belangrijke rol te spelen heeft in het aanpassen van belemmerende wet- en regelgeving en dat er meer bevoegdheden naar de gemeente moeten om lokaal de juiste keuzes te maken. Ook voor de financiering wordt naar het Rijk gekeken.

Bijna de helft van de energie die Amsterdamse bewoners en bedrijven verbruiken, is voor het opwekken van warmte. Ongeveer 90 procent van die warmte wordt gemaakt door aardgas te verbranden. Daarmee is aardgas verantwoordelijk voor 30 procent van de Amsterdamse CO2-uitstoot.

Bron: gemeente Amsterdam

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West