Apple draait honderd procent op duurzame energie - Utilities
nieuws

Apple draait honderd procent op duurzame energie

Publicatie

11 apr 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

hernieuwbare energie

Als eerste in de high-tech markt kan Apple aankondigen voor honderd procent op duurzame energie te draaien. Zowel de datacenters als de winkels, kantoren en co-locaties krijgen stroom via zonne- of windenergie. Ook hebben nog eens negen ketenpartners aangekondigd hun energieverbruik te verduurzamen, waarmee het totaal aantal duurzame leveranciers op 23 komt.

Datacenters zijn grote energieverbruikers en bedrijven als Google en Microsoft zijn hard bezig de energieconsumptie te compenseren door investeringen in duurzame energieopwekkers zoals zon-pv en windturbines. Apple is het als eerste gelukt zijn hele areaal van duurzame energie te voorzien. Dus niet alleen de datacenters, maar ook de eigen kantoren en winkels. En niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in het Verenigd Koninkrijk, China en India.

Bij monde van CEO Tim Cook verklaart het bedrijf dat het de wereld beter wil achterlaten dan het heeft aangetroffen. Cook wil dan ook verder gaan met de verduurzaming van Apple’s producten: ‘We blijven de grenzen verleggen met wat mogelijk is wat betreft de materialen in onze producten, de manier waarop we ze recyclen en de samenwerking met leveranciers om nieuwe hernieuwbare energiebronnen te vinden omdat we weten dat onze toekomst ervan afhankelijk is’, aldus Cook.

1,4 gigawatt

Apple en partners van het bedrijf investeren wereldwijd in nieuwe duurzame opwekcapaciteit, vaak samen met energiebedrijven of andere utilitiespartners. Behalve in wind- en zonne-energie investeert het bedrijf in brandstofcellen voor biogas, micro waterkrachtsystemen en energieopslagtechnologie.

Het bedrijf is inmiddels eigenaar van 25 duurzame energieprojecten met een gezamenlijke capaciteit van 626 megawatt. Afgelopen jaar kon het bedrijf nog 286 megawatt aan zonne-energie toevoegen aan zijn toen al imposante lijst. De komende jaren staan nog vijftien projecten klaar om in gebruik te worden genomen. Als die daadwerkelijk op stoom komen, tikt het bedrijf een slordige 1,4 gigawatt aan duurzaam vermogen aan.

Hoofdkantoor

Misschien wel een van de mooiste voorbeelden is het eigen, nieuwe hoofdkantoor in Cupertino. Het zeventien megawatt zonnedak van het ronde pand levert een groot deel van de gebruikte energie. De energie wordt optimaal verdeeld via een eigen microgrid dat voorzien is van de nodige opslagcapaciteit. Wat dan nog niet wordt gebruikt, gaat het publieke net in. De rest van de energievraag wordt ingevuld door biobrandstoffen (vier megawatt).

Apple stond al lang op een duurzame energieconsumptie van 96 procent maar was er op gebrand om honderd procent te halen. Die laatste vier procent bleek nog een lastige mijlpaal te zijn. Dat kwam met name omdat het bedrijf hoge eisen stelt aan de duurzame projecten. Typerend daarvoor is een zonnefarm project in China waar de panelen hoog zijn geplaatst en voldoende licht doorlaten om het gras eronder te laten groeien. De panelen verdrijven dus niet de grote grazers, maar voegen wel waarde toe aan de omgeving.

Ketenpartners

Het bedrijf wil andere bedrijven inspireren hetzelfde te doen en helpt zijn leveranciers actief te zoeken naar mogelijkheden hun productie te verduurzamen. Inmiddels zijn 23 leveranciers al in het voetspoor getreden en produceren ook op honderd procent duurzame energie. Apple meldde verder dat 85 leveranciers zich hebben aangemeld op het clean energy portal van Apple. Dit online platform helpt de leveranciers bij hun zoektocht naar commercieel interessante hernieuwbare energieprojecten.

Ook DSM heeft zich gecommitteerd aan de duurzame energiedoelen van Apple. De kunststoffen van het bedrijf uit Geleen zijn onder meer terug te vinden in connectoren en kabels. Leerproducent ECCO, dat onder meer vestigingen heeft in Nederland, staat eveneens in het lijstje van duurzame leveranciers.

 

Fotocredit: Apple
Bron: Apple

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West