Attero levert groene stroom uit gft aan inwoners van Apeldoorn - Utilities
nieuws

Attero levert groene stroom uit gft aan inwoners van Apeldoorn

Publicatie

20 sep 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Door gezamenlijk op te trekken, sluiten de partijen de kringloop van gft dicht bij huis. Dat draagt bij aan een duurzamere samenleving. Deze kringloop begint bij de inwoners op het moment dat zij hun groene container vullen en aan de weg zetten. Circulus-Berkel haalt het gft vervolgens op en levert het af bij Attero in Wilp-Achterhoek. Een deel van het gft vergist Attero en dat levert biogas op dat in speciale motoren omgezet wordt in groene stroom. Wat uit de vergister aan organisch materiaal overblijft, wordt gecomposteerd tot hoogwaardige compost voor de land- en tuinbouw en als grondstof voor opgezakte compostproducten.

 

Garanties van oorsprong

Producenten van duurzame energie ontvangen zogeheten Garanties van Oorsprong (GvO’s) voor de energie die zij duurzaam opwekken. Dat geldt ook voor de groene stroom die Attero produceert uit het biogas dat ontstaat door gft te vergisten. De Garanties van Oorsprong die Attero daarvoor ontvangt zijn verkocht aan Greenchoice, de energiepartner van deA. Zo kan deA aantonen dat de energie die zij verkoopt aan de inwoners van de gemeente Apeldoorn ook echt groen is.

 

Aanbesteding

De verwerking van het door Circulus-Berkel ingezamelde gft is via een aanbesteding in de markt gezet. Het gaat daarbij om gft uit twee regio’s. De regio Apeldoorn/Deventer levert jaarlijks 36 miljoen kilo en de regio Zutphen 14 miljoen kilo. De verwerking is ingegaan per 1 april 2016 en heeft een looptijd van twee jaar. Daarna kan het contract nog twee keer met één jaar verlengd worden.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.