AVR bouwt CO2-afvanginstallatie in Duiven - Utilities
nieuws

AVR bouwt CO2-afvanginstallatie in Duiven

Publicatie

30 mei 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

CCU, CO2 als grondstof

Afvalverwerker AVR start in 2019 met de bouw van een grootschalige installatie die jaarlijks zestig kiloton CO2 kan afvangen. Air Liquide zal de kooldioxide transporteren naar glastuinbouwers. AVR streeft er naar uiteindelijk achthonderd kiloton CO2 af te vangen en te gebruiken (CCU).

De CO2 die vrijkomt bij AVR na verbranding van restafval dient als belangrijke grondstof voor de groei van gewassen als alternatief voor CO2 uit aardgas. Over een jaar moet deze installatie op de locatie van AVR in Duiven operationeel zijn. Het afvalenergiebedrijf draagt met deze stap direct bij aan de CO2 -reductie van Nederland en haar klimaatdoelstellingen.

De bouw van de CO2 -afvanginstallatie in 2019 betekent dat naar verwachting zestig kiloton CO2 afgevangen én gerecycled wordt. Dit is vijftien procent van de totale CO2 -uitstoot in Duiven. De CO2 die straks wordt afgevangen bij AVR, transporteert Air Liquide naar glastuinbouwgebieden in Nederland. Daar is CO2 nodig om groente, zacht fruit, bloemen en planten te laten groeien. Met name in de zomer hebben tuinders veel CO2 nodig om hun gewassen te laten groeien. Wanneer AVR ook een afnemer in de winter vindt, kan de CO2 worden afgevangen met een maximale capaciteit van honderd kiloton.

Testcase

Michiel Timmerije, Director Energy & Residues bij AVR: ‘Deze eerste installatie is voor AVR na lang werken en ontwikkelen een testcase die afvanginstallaties in de toekomst nog efficiënter moeten maken en helpt restafval honderd procent te benutten. Zo doen we onderzoek naar de mogelijkheden van de bouw van een soortgelijke CO2 -afvanginstallatie op onze locatie in Rozenburg (Haven Rotterdam). We streven naar het afvangen én toepassen van jaarlijks acht kiloton CO2 . Daarvoor kijken we niet alleen naar de glastuinbouw, maar ook naar duurzame toepassingen van CO2 , bijvoorbeeld in bouwmaterialen zoals beton, basischemie voor plastics en biobrandstoffen. Daar kunnen we alle hulp vanuit zowel de overheid, politiek maar ook het bedrijfsleven en start ups goed bij gebruiken.’

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West