België op zoek naar extra stroomcapaciteit - Utilities
nieuws

België op zoek naar extra stroomcapaciteit

Publicatie

26 sep 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

elektriciteitsnet, kernenergie

De slechte staat van de zeven Belgische kerncentrales zet Energieminister Marie Christine Marghem onder druk. De minister moet snel 750 megawatt extra stroomcapaciteit vinden, anders dreigen stroomtekorten.

België is voor de helft van zijn stroomvoorziening afhankelijk van de productie van de zeven kerncentrales in Doel en Tihange. Inmiddels staan vijf van deze centrales stil vanwege de constatering van betonrot. Engie Electrabel is intussen bezig met het herstel van de plafonds, maar dit kan nog even duren. Intussen dreigt België een serieus stroomtekort te krijgen.

Noodplan

Energieminister Marie Christine Marghem heeft al een noodplan aangekondigd. Zo zal een gascentrale in Vilvoorde uit de mottenballen worden gehaald en kijkt de minister naar mogelijkheden voor import uit Franrijk, Duitsland en Nederland. Een deel van de extra capaciteit moet komen uit peakshavingcontracten met een aantal energiegrootverbruikers. Toch zal netbeheerder Elia waarschijnlijk ook noodgeneratoren moeten aansluiten om grote vraagpieken snel te kunnen ondervangen.

Donkere kerst

Het is niet voor de eerste keer dat de Belgische stroomvoorziening in gevaar komt. In 2014 dreigden de Belgen een donkere kerst tegemoet te zien. Ook toen waren de kerncentrales de oorzaak van de dreigende blackout. Die vertoonden vier jaar geleden haarscheurtjes.

De stroomprijzen lopen in België navenant op met de schaarste op de markt. De verwachting is dat de gemiddelde burger jaarlijks 75 tot honderd euro meer gaat betalen voor stroom.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West