Benutting afvalgas van staalindustrie stapje dichterbij - Utilities
nieuws

Benutting afvalgas van staalindustrie stapje dichterbij

Publicatie

24 jan 2019

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

CO2, staal

Het project Carbon4PUR neemt de volgende stap in het onderzoek naar de omzetting van afvalgas uit de staalindustrie in grondstoffen voor kunststoffen. Het consortium wil onder ideale omstandigheden het proces op industriële schaal testen. De beoogde locatie daarvoor is Fos-sur-Mer, nabij Marseille in Zuid-Frankrijk, waar een staalfabriek van ArcelorMittal en een chemische fabriek van Covestro naast elkaar staan.

Op laboratoriumschaal heeft het Carbon4PUR-project al veelbelovende resultaten laten zien. Zo zijn er al testhoeveelheden van polyol-tussenproducten verkregen uit zowel CO als CO2. Fos-sur-Mer zou een ideale locatie zijn voor een proeffabriek waarin de processen worden opgeschaald naar reële industriële omstandigheden

Fysieke scheiding van CO en CO2

Carbon4PUR is een consortium van veertien industriële en academische partners uit zeven landen en wordt gecoördineerd door Covestro. Dit sectoroverschrijdende project, dat loopt tot 2020, wordt gefinancierd door de Europese Unie en is gericht op het onderzoek naar en de ontwikkeling van een nieuwe technologie die gasstromen uit staalfabrieken, lees CO en CO2, kan omzetten in polyolen. Van cruciaal belang daarbij is dat de fysieke scheiding van CO en CO2 wordt vermeden om het proces efficiënt en economisch haalbaar te maken.

Lees ook het artikel over project Steel2Chemicals, waarbij chemiebedrijf Dow Benelux in Terneuzen de restgassen van staalfabrikant ArcelorMittal in Gent wil gebruiken om producten te maken.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West