Bijstook biomassa in kolencentrales overbodig voor energieakkoord - Utilities
nieuws

Bijstook biomassa in kolencentrales overbodig voor energieakkoord

Publicatie

2 sep 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Recentelijk zijn verschillende moties aangenomen die kunnen leiden tot de sluiting op korte termijn van de laatste vijf kolencentrales in Nederland. Er is dan ook geen capaciteit meer om biomassa mee te stoken. Tegen deze achtergrond hebben Natuur & Milieu en energieonderneming Eneco CE Delft opdracht gegeven om te onderzoeken of er alternatieven zijn voor de meestook van biomassa die nog niet zijn afgesproken in het Energieakkoord. De onderzoekers onderzochten ook wat de subsidiekosten en overige effecten van deze alternatieven zijn voor Nederland.

 

CE Delft vergelijkt twee alternatieven voor het bijstoken van biomassa in kolencentrales. Het eerste alternatief is de inzet van wind op zee, zonne-energie, biostoom en biowarmte. Dit bespaart zeshonderd miljoen euro. Het tweede alternatief is het ombouwen van een kolencentrale tot biomassacentrale. Dit kost negenhonderd miljoen euro extra.

 

Op basis van de studie van CE Delft kan worden geconcludeerd dat biomassa bijstook in kolencentrales niet nodig is om de doelstelling van veertien procent duurzame energie in 2020 te halen. Een pakket met wind op zee, zonne-energie en biowarmte vormt een uitstekend alternatief voor het halen van de veertien procentdoelstelling in 2020. Dit pakket is zeshonderd miljoen euro goedkoper, levert drie keer zoveel banen op in Nederland en zorgt voor een lagere energierekening ten opzichte van bijstook biomassa. Het alternatief leidt ook tot vier keer meer economische toegevoegde waarde voor Nederland dan het bijstoken van biomassa in kolencentrales.

 

Het tweede alternatief, ombouwen van een kolencentrale tot biomassacentrale, is minder aantrekkelijk. Dit alternatief is juist duurder dan het huidige voorstel, levert minder banen op en heeft een negatief effect op de energietransitie. Met dit tweede alternatief is het echter ook mogelijk om de veertien procent doelstelling uit het energieakkoord te behalen.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

├śrsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.