Bijzondere rol voor elektrische auto’s voor stabiel elektriciteitsnet - Utilities
nieuws

Bijzondere rol voor elektrische auto’s voor stabiel elektriciteitsnet

Publicatie

2 okt 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

De toename van  elektriciteit uit duurzame bronnen als wind en zon zorgt ervoor dat er vaker moet worden bijgestuurd zodat het elektriciteitsnet in balans blijft. Dit vraagt om nieuwe oplossingen om deze fluctuaties in het elektriciteitsnet op te kunnen vangen.

‘Deze pilot past in de bredere strategie van TenneT om het elektriciteitssysteem voor te bereiden op de grotere hoeveelheid duurzaam opgewekte energie’, zegt Ben Voorhorst, operationeel directeur van TenneT. ‘In de komende jaren zal de opwek van duurzame elektriciteit een vlucht nemen en zullen er momenten komen waarop er nauwelijks meer centrales draaien. Juist dan is er flexibiliteit nodig om fluctuaties op te vangen. Partijen die al die grote aantallen kleine vermogens in batterijen van elektrische auto's kunnen samenvoegen tot een volume dat een zinvolle bijdrage kan leveren aan de stabiliteit, spelen daarin een belangrijke rol.’

 

Altijd in balans

De stabiliteit van het net is belangrijk om storingen of uitval van elektriciteit te voorkomen. Het is de taak van TenneT te zorgen voor een stabiele frequentie van het elektriciteitsnet. Hiervoor moet het aanbod van elektriciteit exact overeenkomen met de vraag. Op elk moment, real time, moet ervoor worden gezorgd dat er geen overschotten of tekorten ontstaan. Op het moment dat vraag en aanbod uit balans dreigen te raken, zorgt TenneT ervoor dat centrales extra of juist minder elektriciteit leveren met primair reservevermogen. Elektrische auto's gaan deze taak deels overnemen.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.