Biogas uit afvalfruit - Utilities
nieuws

Biogas uit afvalfruit

Publicatie

30 jul 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

biogas

Bananenmerk Chiquita wil in 2020 geen fruit meer verspillen. Naast een biovergister die biogas en kunstmest maakt van afvalfruit, hergebruikt het bedrijf alle onderdelen van de bananenplant. Zo wordt er bananenpuree of meel gemaakt van afgedankte bananen en beschermen bladeren de bodem tegen onkruid op de plantages.

Jaarlijks voldoet vijf tot 20 procent van de bananen niet aan kwaliteitseisen voor de export terwijl ze nog wel eetbaar zijn. Om het fruit niet onnodig weg te gooien, worden de bananen in de herkomstlanden verkocht of gedoneerd aan een goed doel. Bananen die er niet meer goed genoeg uitzien om te verkopen, worden verwerkt tot bananenpuree en -meel of gedoneerd aan boeren die het gebruiken als veevoer.

Biovergister

De Chiquita-fabriek in Costa Rica, waar de bananenpuree wordt gemaakt, heeft een biovergister die organisch afval omzet in biogas en kunstmest. De gewonnen energie wordt gebruikt voor de fabriek en lokale boeren gebruiken het kunstmest. De biovergister filtert ook het water voor het bedrijf en de lokale gemeenschap. De hoeveelheid biogas is voldoende om de eerder gebruikte LPG te vervangen.

Ook niet eetbare onderdelen van de bananenplant worden hergebruikt. Bladeren, stronken en stam worden op de plantages achtergelaten om de bodem te beschermen tegen uitdrogen en onkruid.

Vernieuwde plantages in Costa Rica en Panama hebben minder dan 5 procent plantenafval, terwijl oude plantages zo’n 15 procent afval produceren. Inmiddels is 39 procent van de grond vernieuwd, het doel is in 2020 een percentage van 76 procent te bereiken.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West