Biomassa: vloek of zege? - Utilities
nieuws

Biomassa: vloek of zege?

Publicatie

16 mrt 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

biomassa, United Consumers

Nederland haalt meer dan de helft van de duurzame energieproductie uit biomassa: 87 PJ. De prijs lijkt nu stabieler dan die van zon en wind, maar hij kan goedkoper worden wanneer er een gericht innovatieprogramma komt. Bijvoorbeeld wanneer we de bossen efficiënt gaan beheren.

Dankzij stoom en hogedruk kun je namelijk waardevolle componenten uit biomassa halen, zo wordt huisafval op dit moment al omgezet om waterstof en butanol van te maken. Het is nog allemaal pril, maar het is iets. Biomassa is op dit moment dan ook een van de belangrijkste grondstoffen voor groene energie en bio-ethanol en dat is een belangrijke grondstof voor autobrandstof.

Planten, voedselafval en papier vormen organisch afval. Daar kunnen weer de belangrijke chemicaliën waterstof en butanol uit worden gehaald. In Wageningen zijn ze as we speak bezig met het realiseren van complete fermentatie. Dat project moet bijdragen aan de Europese doelstelling die stelt dat alle transportbrandstof in 2020 10% biobased moet zijn.

Biomassa: de toekomst?

Energiebedrijven zijn van plan bestaande centrales voor 2030 om te bouwen om 100% biomassa te stoken. De CO2 wordt afgevangen en zo zouden we op korte termijn vier keer meer broeikasgassen kunnen besparen dan wanneer de centrales sluiten. Uit onderzoek van CE Delft blijkt echter dat het vergroenen van een kolencentrale tussen de 2,3 en 2,8 miljard euro zou kosten. Het sluiten van alle kolencentrales in Nederland zou daarentegen 4,7 miljard weer kunnen opleveren. Zij stellen dan ook dat er beter geïnvesteerd kan worden in duurzame energie. Bij het vergroening van deze bestaande kolencentrales wordt de CO2-uitstoot slecht gehalveerd en zou de uitstoot van kwik en zwavel blijven gelijk.

Razendsnelle ontwikkelingen op de markt

Op dit moment ontwikkelen duurzame energiebronnen zich snel. De grote Duitse, Franse en Zweedse autofabrikanten willen over twee jaar met een serie volledig elektrische auto’s komen en de strijd met Tesla en Nissan aan gaan.  De eerste energieneutrale huizen staan inmiddels en energieoptimisten vergelijken deze rappe opkomst met die van de mobiele telefonie of de elektrische auto.

Toch is biomassa verantwoordelijk  voor meer dan de helft van de duurzame energieproductie en is de prijs een stuk stabieler dan die van wind en zon. Zou Nederland moeten blijven investeren in Biomassa?

logo-unitedconsumers-new-webversie

Bron: UnitedConsumers energie

Bron: United Consumers

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West