BioWarmte Utrecht geopend - Utilities
nieuws

BioWarmte Utrecht geopend

Publicatie

21 okt 2019

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

biomassa, Eneco

Eneco nam de BioWarmte Installatie op het industrieterrein Lage Weide officieel in gebruik. De installatie zet duurzame biomassa van snoeihout in voor de levering van stadswamte.

De BioWarmte Installatie staat naast de bestaande energiecentrale van Eneco op industrieterrein Lage Weide. Bij de bepaling van de locatie op het terrein koos Eneco ervoor om de afstand tot de stadkant zo groot mogelijk te maken. Daardoor ligt de BWI dichter bij de A2. Hierdoor is ook de aanvoerroute van de biomassa zo kort mogelijk. Eneco verkreeg een vergunning voor een installatie die zestig megawattuur aan brandstof omzet naar duurzame warmte.

De realisatie van de installatie vond plaats in twee fasen. De eerste fase levert al vanaf augustus duurzame warmte aan warmteklanten van Eneco in Utrecht en Nieuwegein. De bouw van de tweede fase is inmiddels gestart zodat er in 2020 aan maar liefst 45.000 klanten in Utrecht en Nieuwegein duurzame warmte kan worden geleverd.

Automatisch

Jaarlijks verwerkt de BioWarmte Installatie 180.000 ton tot maximaal 225.000 ton biomassa. De hoeveelheid hangt sterk af van het vochtgehalte van de biomassa. In de opslaghal hangen twee grote kranen met poliepgrijpers. Deze twee kranen maken  de vrachtwagen dumppits leeg nadat een vrachtwagen is geweest, mengen de biomassa in de opslaghal en voorzien de ketels van brandstof als ze dit nodig hebben. Dit proces gebeurt geheel automatisch. Het kraansysteem ‘ziet’ vrachtwagens, de biomassaopslag en of een ketel brandstof nodig heeft.

Roosterbed

De verbrandingsketel gebruikt een roosterbed. Bij deze techniek blaast men voorverwarmde lucht door een hydraulische beweegbaar rooster waarop de te verbranden biomassa ligt. De biomassa verbrandt doordat de temperatuur in de verbrandingsketel ongeveer negenhonderd graden Celsius is.

De warme rookgassen gaan naar het tweede deel van de ketel waar enkele warmtewisselaars de warme lucht afgegeven aan een watercircuit dat water van zo’n 170 graden Celsius maakt. Dit warme water wordt direct het stadswarmtenet ingepompt. Hiervoor wordt de temperatuur van het water teruggebracht naar 85 tot 140 graden Celsius, afhankelijk hoe koud het buiten is. In de winter transporteert Eneco warmer water naar Utrecht en Nieuwegein dan in de zomer.

Industrielinqs 8, 2021

21 september 2021

nieuws

Gasunie en North Sea Port werken aan Zeeuws waterstofnetwerk

AGENDA

Industrielinqs LIVE
Industrielinqs LIVE - Waterstof hands-on

Wanneer 5 Oct 2021
Locatie LIVE vanuit Apeldoorn bij KIWA, Online in Teams van 10:00 tot 11:30