Column: Aandacht voor water - Utilities
blog

Column: Aandacht voor water

Publicatie

28 nov 2014

Auteur

David van Baarle

Categorie

Utilities

Soort

blog

Tags

Vorig jaar verbaasden onderzoekers van de Europese Commissie zich over de stoïcijnse houding van de Nederlanders over water. De wetenschappers moesten aanbevelingen doen over eventuele aanpassing van de wet- en regelgeving rondom waterbeheer. De conclusie was dat we ons watermanagement goed onder controle hadden.

Maar omdat onderzoekers natuurlijk ook kritisch moeten zijn, hadden ze ook nog wel een aanbeveling: de burger zou meer op de hoogte moeten worden gehouden van de inspanningen die werden gedaan om zijn water schoon en zijn voeten droog te houden.

Voor de industrie geldt eigenlijk wel hetzelfde. Water is een commodity die ze nodig heeft en die er eigenlijk altijd is, maar geen extra aandacht behoeft. De waterbehandelingsinstallaties of afvalwaterzuiveringen zijn dan ook vaak gedateerd en grote innovaties hoef je er doorgaans ook niet te verwachten. Zonde. Want iedere keer zien we tijdens het Watervisie Congres en de Water Innovator of the Year-verkiezing dat er veel meer mogelijk is met water.

Onder de huidige economische omstandigheden gaan veel bedrijven weer terug naar de kernprocessen en eerlijk gezegd denk ik dat die ontwikkeling wel eens gunstig kan zijn voor het waterbeheer. Want partijen die watermanagement als kernactiviteit hebben, kijken wel naar optimalisatie van de keten en durven investeringen te doen om de waarde die in waterstromen zit te gelde te maken. Ik wil geen reclame maken, maar er zijn partijen die hele installaties overnemen en meedenken in het risicomanagement, maar ook ervoor zorgen dat de maatschappelijke doelstellingen worden gehaald. Natuurlijk willen zij ook hun boterham verdienen en vragen ze om langdurige contracten. Maar het werkt. Als watermanagement niet je eerste zorg is, besteed het dan uit. Dan hoef je er daarna niet, of nauwelijks, meer over na te denken. Hoe? Dat kunt u horen op Watervisie, 6 november in Rotterdam. Komen dus.

David.vanbaarle@industrielinqs.nl

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.