CO2-prijs op niveau - Utilities
blog

CO2-prijs op niveau

Publicatie

18 okt 2018

Categorie

Utilities

Soort

blog

Tags

Even een tussenstand van Bloomberg: de CO2-prijs tikte even de 25 euro aan en op het moment van schrijven staat hij nog op 24,29 euro. Dat is een heel verschil met de acht euro die bedrijven begin dit jaar nog betaalden per ton kooldioxide. De Europese Commissie heeft zich het commentaar op de Europese emissiehandel ETS aangetrokken en riep met succes een marktstabiliteitsreserve in het leven. Het terughalen van de te ruim uitgedeelde emissierechten zorgde ervoor dat de CO2-prijs direct omhoogschoot en maakt daarmee investeringen in duurzame elektriciteit een stuk aantrekkelijker.

Het lijkt wel de goed nieuws show, want de nieuwsberichten op Utilities.nl, en ook in het trending nieuws in dit blad, zijn vergeven van de investeringsplannen van grote bedrijven in duurzame energieprojecten. Koploper daarbij is de potentiële samenwerking tussen DOW en Tata Steel om gezamenlijk te investeren in een staalfabriek die zijn restgassen, voornamelijk koolmonoxide,  gebruikt als basis voor kunststoffen. De winst: vier tot vijf miljoen ton minder CO2 per jaar. Ofwel 125 miljoen euro, als de CO2-prijs op 25 euro blijft staan. Tel daarbij op de lagere kosten voor grondstoffen en de businesscase wordt een stuk interessanter. De investering blijft een slordige één miljard euro, dus de bedrijven zullen niet over één nacht ijs gaan.

Iets bescheidener, maar wel al daadwerkelijk aangekondigd, is de investering van LyondellBasell en Covestro in het Circular Steam Project. De CO2-winst zal hier 150 duizend ton per jaar zijn. Het project laat maar weer eens zien dat investeringen in waterbehandeling wel degelijk lucratief kunnen zijn, maar dan met name in combinatie met energie.

Ook Shell doet een duit in het zakje en kondigde aan tweehonderd miljoen euro te investeren in de Shell Campus in Den Haag en versterking van de R&D-activiteiten in Amsterdam. De focus van beide instellingen ligt voornamelijk op de New Energies-tak en dan specifieker op waterstof en windenergie. Als een bedrijf als Shell zijn focus op duurzame energie gaat verzwaren, is dat zeer positief voor het tempo van de energietransitie. Al ziet Shell zelf ook nog een lange rol weggelegd voor aardgas. Wat inderdaad een snel en schoon alternatief biedt voor steenkool en stookolie.

Het investeringsklimaat is dus blijkbaar gunstig en nu ETS lijkt te gaan werken, wordt dit alleen maar gunstiger voor duurzame energie. De consultatie van minister Wiebes voor een minimum CO2-prijs is dan ook een achterhoedegevecht uit de tijd dat ETS niet de juiste prikkels opriep. Die tijd lijkt nu voorbij en experts voorspellen dat de ETS prijs nog een stuk hoger kan worden. Laat Europa dus vooral gezamenlijk de spelregels opstellen en ga Nederland niet isoleren met eigen beleid dat alleen maar averechts gaat werken.

Bron: Utilities

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.