Column: Duurzame banenmotor - Utilities
blog

Column: Duurzame banenmotor

Publicatie

4 apr 2014

Auteur

David van Baarle

Categorie

Utilities

Soort

blog

Tags

Die paar keer dat ik in de Verenigde Staten ben geweest, was een van de meest verbijsterende ervaringen het afrekenen bij de benzinepomp. Ik wist dat onze benzine duur was, maar we betaalden echt schandalig veel meer voor onze mobiliteit dan de Amerikanen. Ook de overige energievormen in de VS waren goedkoop, afgaand op de vriesstand waarop de gemiddelde airco stond. Het verbaasde me dan ook niets dat George W. Bush met veel omhaal te kennen gaf nooit het Kyoto-protocol te tekenen.

Het tegengeluid kwam uit een van de meest energieverslindende staten Florida, waar bezorgde burgers en hippe acteurs de Toyota Prius omarmden en zonnecellen op hun dak plaatsten. Toch ging het niet erg hard met verduurzaming in de VS.

Inmiddels heeft Obama ambitieuzere plannen aangekondigd om de bijdrage van 7,5 procent duurzame energie op te schroeven naar twintig procent in 2020. Zijn de Amerikanen intussen zoveel milieubewuster geworden? Waarschijnlijk voor een deel wel, maar de drive voor een snelle omschakeling naar duurzame energie komt uit een andere hoek. De huidige politieke koers is om zo snel mogelijk zelfvoorzienend te worden wat betreft energie en de schaliegasrevolutie heeft die wens heel dichtbij gebracht. Die duidelijke boodschap heeft de Amerikanen in ieder geval letterlijk en figuurlijk energie gegeven om snel keuzes te maken.

Inmiddels is ook in Europa duidelijk geworden dat we voor onze energievoorziening afhankelijker worden van politiek instabiele landen. De crisis in de Krim heeft ons weer even met de neus op de feiten gedrukt: afhankelijkheid van Russisch gas is geen probleem totdat het als pressiemiddel kan worden gebruikt. Europa zou dan ook stelling moeten nemen en moeten kiezen voor een zelfvoorzienende energiestrategie. Om echt vaart te maken, moet de EU een sterkere regie gaan voeren en kan wat dat aangaat van Obama leren. Want waar hier de discussie steeds vastloopt op investeringskosten, ziet de president van de Verenigde Staten kansen voor de industrie die bovendien banen opleveren, iets wat in met name Nederland ook veel handen op elkaar kan krijgen. Niks linkse hobby dus: duurzame energie als aanjager van de economie en als banenmotor. Dat verkoopt in alle politieke gelederen.

David.vanbaarle@industrielinqs.nl

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

├śrsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.