Een warm gevoel - Utilities
blog

Een warm gevoel

Publicatie

3 dec 2012

Categorie

Utilities

Soort

blog

Tags

Het lang aangekondigde Warmtebedrijf krijgt nu gestalte en de publieke en private partijen die zich verenigen in dit bedrijf, investeren zo’n honderd miljoen euro in een pijpleiding tussen de afvalverbrandingsinstallatie in Rozenburg en het Rotterdamse centrum. Bovendien levert AVR ook stoom aan de chemische bedrijven in de buurt.

Of komt het door de doorbraken in batterijtechnologie, zodat elektrische auto’s ineens twee keer zo ver kunnen rijden als de huidige ‘betaalbare’ versies? Uiteraard kon dit niet tot stand worden gebracht zonder een stevige investering van General Motors. Ook hoopgevend is de stormloop op obligaties van het Topaz Solar Park. Superzakenman Warren Buffet had het park voor twee miljard dollar overgenomen nadat het failliet was verklaard. Om de overname te financieren, konden investeerders een deel van de obligaties kopen voor 850 miljoen dollar. De belangstelling bleek echter zo groot dat bedrijven zich voor ruim 400 miljoen dollar meer hadden ingeschreven. Nu komt dat enthousiasme niet helemaal uit de lucht vallen. Buffet had namelijk ook al heel vroeg aandelen gekocht in het Chinese bedrijf BYD, dat inmiddels een dominante positie heeft op de markt voor elektrische auto’s.

Blijkbaar wordt het interessant om in duurzame energieprojecten te investeren. Iedereen is op de hoogte van de langere terugverdientijd, maar neemt deze tijd voor lief vanwege de zekerheid dat de investeringen op den duur daadwerkelijk worden terugverdiend. Wat ook zal meespelen, is dat de prijzen voor de oude vertrouwde fossiele brandstoffen de pan uitrijzen. In België stegen de gasprijzen zelfs zo snel dat de regering zich gedwongen voelde ze te bevriezen. In Nederlands zal dat niet zo snel gebeuren, maar het geeft wel aan dat we moeten blijven variëren in de brandstofmix. Gelukkig wordt ook daarin geïnvesteerd. Bijvoorbeeld in een biomassavergasser in Alkmaar. Daarmee blijft Nederland een dominante rol spelen in de gaswereld. Kunstmatig of niet, het wordt een warme lente. En dankzij de duurzame voortrekkers, kunt u daar zorgeloos van genieten.

 

David.vanbaarle@industrielinqs.nl

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.