Column: Europowerrr - Utilities
blog

Column: Europowerrr

Publicatie

4 apr 2012

Categorie

Utilities

Soort

blog

Tags

Nadat alle 27 lidstaten van de Europese Unie het Verdrag van Lissabon ondertekenden, kreeg het Europees Parlement in 2009 aanzienlijk meer macht. Die macht gaat het Europarlement nu inzetten om Nederland en andere achterblijvers te dwingen de afgesproken twintig procent energiebesparing in 2020 alsnog te halen. En om de stakeholders alvast in te lichten, nodigde het Comité dat de maatregelen bedacht een keur aan Europese journalisten uit. U raadt het al: als gerenommeerd blad in de energiebranche kon Utilities daar niet ontbreken.

Nu vindt u de belangrijkste wetswijzigingen terug vanaf pagina 10 in deze editie, maar ik wil u toch ook een idee geven waar ons belastinggeld nu eigenlijk aan wordt besteed. Het Europarlement is zo’n beetje het Brusselse Vaticaanstad, een stad binnen een stad. Hier gelden andere wetten, andere regels en tijd bestaat niet. Althans, zo lijkt het. Voordat een voorstel wordt aangenomen kan er letterlijk jaren over worden gediscussieerd, gedelibereerd en gedebatteerd. Als het dan eindelijk tot een amendement komt, wordt tijd wel ineens een bepalende factor. Maar nog neemt men ruim de tijd om alle standpunten, belangen en inzichten af te wegen. Het Europees Parlement is dan ook een gigantische bijenkorf waar het zoemt van de bureaucratie. Helaas zoemen de bijen wel allemaal steevast in hun eigen taal zodat nog eenzelfde aantal tolken nodig is om elkaar te begrijpen.

Als men het dan ook met elkaar eens is, dan kan Europa wel degelijk zijn tanden laten zien. Hoewel de landsbestuurders wel eens anders willen doen geloven, moeten ze zich toch houden aan de Europese wetten. Sterker nog: als Nederland niet heel snel extra energie gaat besparen, kunnen we forse boetes tegemoet zien. Dus hoe hard het kabinet-Rutte ook terugkomt van de door het kabinet-Balkenende gemaakte afspraken over energiebesparing, de Europese wet fluit ze keihard terug. Rutte en consorten zouden er dan ook goed aan doen hier proactief mee om te gaan. Als ze toch al keihard moeten bezuinigen, waarom dan niet keihard energie besparen? Die besparing krijgen ze volgens mij wél eenvoudig over de bühne.

mailto:david.vanbaarle@industrielinqs.nl

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.