Column: Gas-chaos - Utilities
blog

Column: Gas-chaos

Publicatie

2 sep 2014

Auteur

David van Baarle

Categorie

Utilities

Soort

blog

Tags

Op zich niets nieuws dat aardgas nauw verbonden is met de politiek. Maar dat politieke spel heeft een wrang smaakje gekregen na het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïens grondgebied. De Oekraïne speelde al langer een hoofdrol in de Europees-Russische verhoudingen en sinds Poetin de gaskraan dichtdraaide, zijn de verhoudingen alleen maar verslechterd.

De geluiden in Europa worden intussen steeds groter om de afhankelijkheid van de Russische energievoorraden te beteugelen. Het ontlokte de aanstaande Europese Commissievoorzitter Juncker de uitspraak om een Europese energie-unie op te richten. Het is overigens maar zeer de vraag of de lidstaten zitten te wachten op bemoeienis van Europa met hun gascontracten. Dat er veel te winnen is op het gebied van energie-efficiëntie, staat vast. Maar de handelsbelangen prevaleren nog altijd boven de gezamenlijke energie-uitdaging waar veel lidstaten mee worstelen.

Intussen speelt Nederland dankzij de vliegramp ineens een hoofdrol in de internationale hetze tegen Rusland en dat terwijl de banden, zeker op het gebied van gas, tussen Nederland en Rusland zeer nauw waren. Een ontvlechting van de Nederlandse en Russische gasmarkt is dan ook niet van de ene op de andere dag mogelijk. Al was het maar omdat er langlopende contracten zijn afgesloten. Maar wat de tegenactie van Europa ook zal zijn, het zal niet gunstig zijn voor de gasprijzen. De alternatieven zijn er natuurlijk: de LNG-markt  is immers mondiaal en wellicht stemt de nieuwe werkelijkheid de publieke opinie milder rondom schaliegas. De LNG-prijs is echter hoger dan die van pijpgas en bovendien gevoeliger voor mondiale ontwikkelingen.

Een Europees energiebeleid zou gunstig kunnen uitpakken voor Nederland en harmonisering van de energieprijzen zou in ieder geval de scheve verhoudingen rechttrekken die zijn ontstaan door met name Duitse energiesubsidies. Laten we tot die tijd in ieder geval ervoor zorgen dat we efficiënter met onze energie omgaan. Energiebesparing is de enige troef die we hebben om zowel Poetin buiten spel te zetten als ook een antwoord te hebben op de lage energieprijzen in de Verenigde Staten.

David.vanbaarle@industrielinqs.nl

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.