Column: Gas in beweging - Utilities
blog

Column: Gas in beweging

Publicatie

11 mrt 2013

Categorie

Utilities

Soort

blog

Tags

Wie had dat gedacht, dat de gasmarkt gedomineerd zou worden door de Verenigde Staten en Japan? Dat aardgas een belangrijke bijdrage levert aan de energievoorziening, wisten wij Nederlanders al. Nu de Verenigde Staten echter hun oliedorst aan het vervangen zijn voor een nieuwe verslaving, is de gaswereld hevig aan het bewegen. De Amerikanen hebben schaliegas ontdekt en zijn daarmee in potentie onafhankelijk geworden van olie uit politiek instabiele landen.

Tegelijkertijd deed de kernramp in het Japanse Fukushima een aantal landen achter de oren krabben of kernenergie wel zo veilig was. Bovendien moest Japan wel even een alternatief bedenken voor de 4,7 gigawatt die de centrale leverde. Voor de Japanners bleek gas, en dan in de vorm van LNG, een veiliger alternatief. Ook de Duitsers waren geschrokken van de meltdown in Japan en Angela Merkel besloot de zeventien kerncentrales die haar land rijk was gefaseerd af te schakelen. De zeven oudste centrales werden direct drie maanden stilgelegd.

Er is dus dringend behoefte aan een alternatief voor kernenergie en aan een flexibele brandstof die de dalen van de duurzame energievoorziening kan opvangen. In dat geval is aardgas misschien wel de beste oplossing. Toch lijkt er nu een ietwat perverse prikkel te volgen op de Amerikaanse gaspolitiek. Men weet niet meer wat ze aanmoet met steenkool en dus wordt het koolstofdioxiderijke goedje tegen dumpprijzen aangeboden op de Europese markt. Dat zet de duurzame ambities wel heel snel terug naar het begin van Kyoto, ook zo’n Japanse stad.

Logisch dat steenkool nog steeds zo goedkoop is, want de prijzen voor CO2 zijn nog nooit zo laag geweest. Het is dan ook de vraag of individuele landen of misschien zelfs de Europese Unie kunstmatig gaan ingrijpen om de vervuiling een halt toe te roepen. Er gaan geluiden op om de emissierechten fors te beperken. Misschien is dat niet eens zo’n slecht idee. Laat Europa dan ook meteen een standpunt innemen tegenover schaliegas. Want dat er veel emotie zit in de discussies rondom het winnen van dat gas, moge duidelijk zijn. Wil Europa een rol blijven spelen in de mondiale energiemarkt, dan kun je schaliegas niet zomaar links laten liggen. Natuurlijk moet het veilig en met respect voor mens en natuur worden gewonnen, maar dat kan ook. Helaas is ook deze discussie in Nederland even teruggezet met de recente aardbevingen in Groningen. Niet alleen de gaswereld beweegt, de aarde beweegt mee.

David.vanbaarle@industrielinqs.nl

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.