Column: Grondstoffencrisis - Utilities
blog

Column: Grondstoffencrisis

Publicatie

27 nov 2012

Categorie

Utilities

Soort

blog

Tags

Kiezen tussen utilities is zoiets als kiezen tussen je kinderen: ze zijn me alle even lief. Na het Energy 4 Next Generations-congres dat Utilities in technologiemuseum NEMO organiseerde, heerste het gevoel dat energie toch wel de belangrijkste utility was. De manier waarop we nu energie gebruiken, kunnen we niet lang volhouden en we zullen heel snel gebruik moeten gaan maken van de grootste energiebron die we hebben: de zon.

Tegelijkertijd wil ik gas nog niet aan de kant schuiven. Het is uiteraard ook een fossiele brandstof, maar schoner dan kolen. Met name ook omdat aardgascentrales flexibel zijn in te zetten terwijl kolencentrales typisch de basislast verzorgen. Iedereen is het dan ook wel met elkaar eens dat de komende vijftig jaar nog wel gas nodig zal zijn om de duurzame productiedips op te vangen. Ook als transport en opslagmedium is gas nog steeds een sterke utility. De pilot die Greenpeace samen met Gasunie opzet om overtollige windenergie om te zetten in waterstofgas, is dan ook een strategische mijlpaal in de transitie naar een duurzamere energievoorziening. Ja, er is conversieverlies bij elektrolyse, maar bij elektriciteitstransport en –opslag zijn er ook verliezen. En gas kun je nu eenmaal eenvoudiger opslaan dan elektriciteit.
Dan die laatste utility: water. Misschien het stilste kind, maar hem over het hoofd zien, kan je duur komen te staan. Jan Rotmans, expert in transitiemanagement, waarschuwde tijdens de presentatie van zijn nieuwe boek tijdens Energy 4 Next Generations dan ook dat na de kredietcrisis en de eurocrisis de grondstoffencrisis de wereldeconomie zal domineren. Want met de explosieve bevolkingsgroei in voormalige derdewereldlanden, neemt de druk op grondstoffen toe. En schoon water is zo’n grondstof die steeds schaarser wordt. Gelukkig zien steeds meer bedrijven in dat ze niet altijd drinkwaterkwaliteit nodig hebben om hun processen te verwarmen of te koelen. Want laten we wel wezen: een utility is toch iets anders dan een grondstof.

Om het kringetje rond te maken: uiteindelijk is ons ‘energieprobleem’ niets anders dan een grondstoffenprobleem. Energie is er genoeg. Een beetje een platitude, maar de Chinezen gebruiken hetzelfde karakter voor crisis als voor kans. We gaan dus met zijn allen de krapte voelen, maar als we daar slim mee omgaan, biedt het ook kansen. En daarmee gaan we fluitend 2013 in.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.