Column: Hou de industrie in huis - Utilities
blog

Column: Hou de industrie in huis

Publicatie

28 nov 2014

Auteur

David van Baarle

Categorie

Utilities

Soort

blog

Tags

We kunnen elkaar mooie verhalen vertellen over biogas, waterstofgas of andere duurzame alternatieven voor aardgas. Feit blijft dat een groot deel van de wereldwijde energiehonger nog altijd wordt gestild met fossiele brandstoffen.

Sterker nog: bedrijven die nu nog moeten kiezen waar ze hun energie-intensieve productiefaciliteiten gaan bouwen, kiezen massaal voor de Verenigde Staten. Als je in Amerika de helft betaalt van de energiekosten van een gemiddelde Rotterdamse plant is de keuze snel gemaakt.

Tekenend was de oproep van DSM-directeur Atso Nikolaï onlangs om zijn industrie, life sciences, te helpen zo energiezuinig mogelijk te werken. De oproep was in dit geval gericht aan een zaal vol experts op het gebied van onderhoud, maar de boodschap was helder: als Nederland geen antwoord vindt op de lage energieprijzen in de Verenigde Staten en de lage loonkosten in het Verre Oosten, vertrekt de industrie op den duur.

De vraag is dan ook of Nederland er verstandig aan doet om alle fiches op duurzame energie te zetten. Wellicht is de industrie meer gebaat bij een politiek klimaat waar lage energieprijzen prevaleren boven duurzaamheid. Of laat de industrie een rol spelen in de balancering van het net, wat steeds meer nodig zal zijn naarmate de bijdrage windenergie toeneemt. Betaal voor het beschikbaar houden van flexibel vermogen zodat warmtekrachtkoppeling weer aantrekkelijk wordt.

Het is nog steeds ongelofelijk vreemd dat Aldel straks rendabel wordt dankzij een directe stroomverbinding met Duitsland. Of andersom: om de Claus C-centrale aan te sluiten op het Belgische hoogspanningsnet. Laten we eerst de balans herstellen en dan pas kijken naar nieuwe investeringen in duurzaam vermogen. Dat wil niet zeggen dat duurzame innovatie maar stil moet liggen.

Er zijn genoeg goede business cases te bedenken waarbij duurzaamheid en economie samengaan. Maar staar je niet blind op de technologie. Dat is maar een deel van het probleem. Ga meer samenwerken en probeer de opbrengsten zo eerlijk mogelijk te verdelen. Klinkt soft, maar het is de enige manier om de industrie in huis te houden.

 

David.vanbaarle@industrielinqs.nl

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.