Column: Leider gevraagd - Utilities
blog

Column: Leider gevraagd

Publicatie

3 sep 2012

Categorie

Utilities

Soort

blog

Tags

De politieke strijd is weer losgebarsten en dan is het altijd interessant om de partijprogramma’s tegen het licht te houden. Gelukkig hoef ik dat niet zelf te doen, maar vroeg het Planbureau voor de Leefomgeving aan ECN of het eens kon doorrekenen wat de plannen inhielden voor duurzame energie.

Het zal u waarschijnlijk niets verbazen dat in dit staatje de PVV het slechtst presteerde en GroenLinks het beste. ChristenUnie en D66 vallen daarbij ook positief op omdat zij ondanks hun middenpositie duidelijk stelling nemen vóór verduurzaming. Nu sprak ik niet geheel toevallig onlangs een wetenschapper van het Planbureau en die gaf me het idee dat het niet eens zo heel veel uitmaakt welke route wordt gekozen. Als men maar een duidelijke keuze maakt en zich daar minstens een decennium of twee aan houdt.

Uiteraard zijn er wel wat randvoorwaarden waaraan de partijen zich moeten houden, zoals de afspraken van veertien procent duurzame energie in 2020. PVV zal die doelstellingen niet halen, maar de partij was toch al anti-Europa. Ook het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK) ziet blijkbaar geen heil in het terugdringen van broeikasgassen, maar het valt wel op dat ook het CDA met het huidige programma niet zal voldoen aan de Europese afspraken.

Levert die informatie nu direct een stemadvies op? Ik denk van niet. Behalve dat er momenteel wel andere dossiers liggen die meer aandacht vragen, is het ook maar de vraag of de mooie plannen naar consistent beleid kunnen worden vertaald. Het Nederlandse duurzaamheidsbeleid kent een historie van subsidies die zo enthousiast werden onthaald dat de overheid van schrik niet wist hoe snel ze deze weer moesten intrekken. Daar zijn investeerders van geschrokken.
Die groene stip op de horizon, wie durft hem te zetten? De keuze voor veel overheidssteun of een grotere rol voor private investeerders maakt dan niet eens zo heel veel uit. Maak daarbij ook de keuze of je nu al meer wilt betalen voor duurzame energie of dat we die rekening liever naar achteren schuiven. Zolang iedereen maar weet waar ze aan toe zijn, kun je daar je kiezers niet mee overvallen. Het vraagt lef om zo’n kostenplaatje voor te spiegelen, maar het is wel eerlijk. Of is dat weer een ondiplomatieke keuze?

David.vanbaarle@industrielinqs.nl

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.