NAM zorgt nog generaties lang voor betrouwbare gasvoorziening - Utilities
blog

NAM zorgt nog generaties lang voor betrouwbare gasvoorziening

Publicatie

1 jun 2012

Categorie

Utilities

Soort

blog

Tags

Ik hoor wel eens dat aardgas niet meer van deze tijd is en dat het een succesvolle opmars van duurzame energie tegenhoudt. Ik vind het jammer dat dit beeld bij nogal wat mensen leeft, want niets is minder waar. Aardgas is vanaf de start ruim voorradig, schoon en betaalbaar. Met daaraan gekoppeld de enorme flexibiliteit van gas -waardoor energiecentrales snel op en af kunnen schakelen- kwam er immers ruimte voor duurzame energie. Die is over het algemeen schoon, maar niet altijd beschikbaar of betaalbaar.

In de energievisie ‘Energie in 2030’ (Rathenau Instituut, 2011) zag ik bevestigd dat rond onze energievoorziening een aantal breed aangehangen mythen leeft, zoals dat alle vormen van fossiele energie op hun retour zijn en dat hernieuwbare energie oneindig beschikbaar is. Dit soort mythen staan het broodnodige debat over een betaalbare, betrouwbare en schone energie-economie in de weg.  Realiteit is dat aardgas met al zijn kwaliteiten ook in de verre toekomst een belangrijke rol zal blijven innemen in de energiemix, als betrouwbare bondgenoot van duurzame energievormen.

Wij investeren als NAM sinds 1959 miljarden guldens en euro’s  in het Groningen-systeem, om het tot aan het verwachte einde van het gasveld in 2070 onafgebroken betrouwbaar te houden.  Zo bouwden we in de jaren ’90 twee ondergrondse opslagen, die de geleidelijk afnemende druk in het Groningen-gasveld compenseren. We voerden van 1995 tot 2009 het Groningen langetermijn(GLT)-project uit; er werden compressoren geplaatst en alle systemen werden gemoderniseerd. Hoewel de installaties al tiptop zijn, wordt er in de aanloop naar 2070 blijvend fors geïnvesteerd: nog meer opslagcapaciteit en extra compressie op het Groningen-gasveld, om het in optimale conditie te houden.

In Nederland bevinden zich op land en op zee nog vele kleinere gasvelden. De NAM werkt hard aan een steeds efficiëntere inzet van dit soort velden. Innovatie en techniek spelen hierbij een doorslaggevende rol. Met onze partners steken wij veel energie in het verlagen van de kosten en het verkleinen van onze invloed op de maatschappij. Zo zijn boortorens half zo groot als hun voorgangers, stiller en veiliger en introduceerden we kleine mobiele gaswinninginstallaties en onbemande productieplatforms, die met windturbines en zonnepanelen in hun eigen energie voorzien.
Ik vind dat wij in het belang van een bestendig energiebeleid het debat op basis van feiten moeten voeren. Mythen staan hierbij in de weg, maar hard werken en af en toe dagdromen over een betrouwbare, schone en betaalbare energietoekomst verbindt ons in het belang van toekomstige generaties energiegebruikers.

 

Bart van de Leemput, CEO NAM

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.