Blog: Om-doen en om-kijken in tijden van corona - Utilities
blog

Blog: Om-doen en om-kijken in tijden van corona

Publicatie

26 apr 2020

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

corona, veiligheid

De coronacrisis geeft ons nieuwe uitdagingen. Vaak liggen oplossingen aan onze voeten. We moeten ze echter wel zien.

Shell-medewerkers gaan in deze tijden een andere helm opzetten. Eentje met een spat- ofwel volgelaatscherm. In een motiverende video laat de directeur van Shell Pernis, Jos van Winsen, zien hoe de helm werkt. Je trekt het scherm gewoon naar beneden voor je gezicht, als je hem nodig hebt. In coronatijd dus in het uiterste geval dat je voor een klus echt geen 1,5 meter afstand kunt houden.

Ik had zelf nooit zo’n helm gezien. En meer met mij. Dat bleek wel aan de reacties op Linkedin, toen ik het filmpje deelde. Deze helmen bestaan echter allang. Maar voor andere toepassingen. Bijvoorbeeld voor lassers in industriële omgeving.

Minder benauwd

Ook vanuit Delfzijl kreeg ik een reactie dat ze in de elektrolysefabriek van Nouryon al sinds jaar en dag verplicht zijn om zo’n helm te dragen. Slim gezien dus bij Shell. Wat vonken, fijnstof of ander ongerief tegenhoudt, kan misschien ook virussen enigszins tegenhouden. Misschien niet zo goed als een gecertificeerd mondkapje, omdat er toch enige lekkage-gevaar is. Dus inzet van het scherm is echt het laatste middel in uiterste gevallen.

Brrrr

Ik heb even gegoogled. Dergelijke geïntegreerde helmen kosten al gauw meer dan honderd euro per stuk…  Ze moeten namelijk wel het hele gezicht tot aan de hals beschermen. Een goedkopere scherm als opzet kan natuurlijk ook, maar dan moet die naadloos passen op de helm en niet via te grote kieren alsnog toegang verstrekken aan ronddwarrelende virussen.

Aanschaf van de helm gaat sowieso in de papieren lopen. Bij een grote onderhoudsstop, zoals die nu bij Shell Pernis is begonnen, lopen al gauw duizend mensen extra rond op de site. Met de geïntegreerde helm die Jos van Winsen toont, is de extra uitgave van een ton niets. Maar safety & health first natuurlijk!

Een mooi staaltje ‘omdenken’, zullen velen zeggen. Nu krijg ik meestal vlekjes van dit soort woorden… ‘Omdenken’, ‘in je kracht staan’, brrrr. Het zijn termen die vaak goed beginnen, maar uiteindelijk verworden tot lege hulzen. Omdat ze te pas en te onpas worden gebruikt.

Teams, Zoom en Hangouts

In coronatijd passen dit soort irritaties misschien niet. Geen vlekjes vanwege semantische gedrochten. We moeten allemaal bedenken hoe we onder de bijzondere omstandigheden tot nieuwe acties komen. Denken is belangrijk, maar vooral zonder doen blijven het lege hulzen. We moeten dus ‘omdoen’. Niet alleen woorden, maar vooral ook daden.

Zoals we ook massaal met Teams, Zoom en Hangouts aan de slag zijn gegaan. En hopelijk blijft dat straks, ook als we weer wat meer bij elkaar mogen komen. Om tot resultaat te komen hoeven we minder kilometers af te leggen. Dat is goedkoper, maar vooral ook goed voor het klimaat. Anders doen dus!

Omkijken

Wat overigens opvallend is: veel van de oplossingen die we nu nodig hebben, zijn er al. Die helm met ‘antivirusscherm’, is er dus allang. Teams, Zoom en Hangouts waren er al. De zondag in maart waarop Rutte de ‘intelligente lockdown’ aankondigde, vertelde mijn vriendin, die bij een dochter van KLM werkt, dat ze al jaren met Teams werkt. Microsoft Teams was voor mij tot dat moment niets anders dan een – soms storende – bromvlieg als je een vergadering aanmaakt in Outlook. Een toeter of bel die ik nooit openschoof. De maandagochtend daarna zaten we met het volledige team van Industrielinqs in onze eerste Teams-vergadering.

We gingen niet om-denken maar om-doen. Daar hoefden we niet over na te denken. En de grap is dus dat oplossingen voor het oprapen liggen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de energietransitie, oplossingen genoeg, maar we moeten ze wel zien en willen toepassen. Soms met een creatieve blik – moeten we zien dat oplossingen op het ene vlak ook werkzaam zijn op een ander gebied. Zoals met die helm. We moeten dus niet alleen omdenken en omdoen, maar ook een beetje ‘omkijken’.

In de video toont Jos van Winsen de helm vanaf 1:50.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West