Blog: Onderhoud in tijden van corona - Utilities
blog

Blog: Onderhoud in tijden van corona

Publicatie

19 mrt 2020

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

corona, onderhoud

Even een rondje langs de velden gemaakt. Er heerst veel onzekerheid over onderhoudsstops in de chemie en energiesector. Het zijn twee vitale onderdelen van onze samenleving in tijden van corona. Vooralsnog lijken veel stops die al aan de gang zijn, door te gaan. Bij geplande turn arounds wordt vooral gekeken of ze zijn uit te stellen.

Sinds een week staan Nederland en België op hun kop. Toch is het van groot belang dat vitale ketens zo veel mogelijk in tact blijven. Energie- en industriële installaties horen daar ook bij. De industrie draait nog steeds op volle toeren.

Wel staan zoals gewoonlijk verschillende fabrieken en centrales momenteel stil voor groot onderhoud, of om na enkele jaren tijd stilstand weer in gebruik te worden genomen. Vooralsnog lijken de werkzaamheden daar door te gaan. Niet gewoon, want alle voorzorgsmaatregelen worden toegepast. En dat valt niet altijd mee op fabrieksterreinen waar tijdelijk enkele honderden en soms zelfs meer mensen extra rondlopen. Kleinere groepen, meer hygiënemaatregelen, geen kantines en noem maar op.

Steigerbouwers uit Polen

Bijna alle industriële clusters hebben er mee te maken. Zo is Shell Pernis met een grote onderhoudsstop bezig en ook in Antwerpen, Delfzijl en op Chemelot staan grote fabrieken in de steigers. Of alles volgens planning zal gaan, is nog zeer de vraag. Alleen al de extra voorzorgsmaatregelen kosten tijd en geld.

En er zijn veel onzekerheden. We weten niet welke maatregelen nog meer nodig zullen zijn. En er zijn ook specifieke zorgen. Zo komen veel steigerbouwers uit Polen en die zijn nu massaal terug naar huis, vertelde een van mijn bronnen. En als je bijvoorbeeld een expert nodig hebt uit het buitenland, is die niet zo maar in te vliegen. Toch wordt er met man en macht gewerkt en zijn de meesten hoopvol dat werkzaamheden, ook onder de zwaardere omstandigheden, door kunnen gaan.

Stroomversnelling

Anders is dat natuurlijk met de onderhoudsstops die nog niet zijn begonnen. Deze week belegden al tal van bedrijven en clusters spoedoverleg om de mogelijkheden van uitstel te bespreken. Ik proef dat er nog veel vertrouwen is in de technische integriteit van installaties. Ze staan er gemiddeld veel beter voor dan een paar jaar geleden, net na de financiële crisis. Een half jaartje uitstel kunnen de meeste fabrieken nog wel bolwerken.

Behulpzaam zijn de stapjes die verschillende bedrijven de afgelopen jaren zetten op het gebied van digitalisering en predictive maintenance. Daardoor kunnen ze vaak beter inschatten wat de toestand is van de onderdelen, en of uitstel van een stop mogelijk is. Voorzichtig wordt ook al gesproken over een mogelijk geluk bij een ongeluk. De huidige omstandigheden zouden zo maar de digitalisering van de industrie in een stroomversnelling kunnen brengen. Er is meer urgentie.

Onzekerheid

De zorgen overheersen echter. Wat als de huidige maatregelen langer duren dan een paar weken of maanden? En wat als straks heel veel uitgestelde onderhoudsstops tegelijkertijd moeten worden uitgevoerd? Er staat immers al een enorme druk op de arbeidsmarkt. En wat als bijvoorbeeld verschillende elektriciteitscentrales tegelijkertijd storing krijgen? Onzekerheid troef in tijden van corona.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West