Column: Revolutie in gasland - Utilities
blog

Column: Revolutie in gasland

Publicatie

6 jun 2012

Categorie

Utilities

Soort

blog

Tags

Peter Voser van Shell speechte onlangs nog over de aardgasrevolutie die volgens hem aan de gang is. Nu is Nederland al na de Tweede Wereldoorlog verslaafd geraakt aan methaan, maar de rest van de wereld lijkt aardgas ook ineens te erkennen als toekomstbestendige brandstof.

De opmerking van de Shell-topman komt niet geheel onverwacht. Shell zal namelijk binnenkort voor het eerst in zijn bestaansgeschiedenis meer aardgas produceren dan aardolie. Zo heeft het van origine Nederlandse bedrijf grote concessies in Australië, gaat het weer meewerken aan Russische gasprojecten en werkt men mee aan het onttrekken van schaliegas uit Chinese bodem. Over dat laatste is Shell overigens heel geheimzinnig aan het doen. Gevraagd naar details van de Chinese samenwerking, ontkent het bedrijf eerst dat het daar wat gaat doen om vervolgens mede te delen dat ze wel degelijk schaliegas willen gaan winnen, maar dat de details geheim zijn. Nu is schaliegas wel een beladen onderwerp en zijn de Chinezen ook niet zo gebrand op publiciteit, dus snap ik de terughoudendheid wel. Toch blijkt in de praktijk vaak dat onbesproken kwesties een eigen leven gaan leiden en dat de publieke opinie zich dan vormt rondom onjuiste aannames en speculaties.

Dat blijkt ook maar weer rondom de Nederlandse ambities voor het ontginnen van Brabants schaliegas. Inmiddels mag Cuadrilla zijn veelbesproken proefboringen doen in Boxtel, maar of het ooit van daadwerkelijke ontginning van het gas komt? Als het aan Schaliegasvrij Boxtel ligt niet.

De paniek is veroorzaakt door de film Gasland, waarin een Amerikaanse landeigenaar en filmer het aanbod krijgt om zijn land aan een fracker te leasen. Om te kijken wat er met zijn land zal gebeuren, gaat hij op onderzoek uit en komt tot schokkende ontdekkingen. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de materie is de film een aanrader, maar of daarmee het frakken van schaliegas direct moet worden verboden, is de vraag. De cowboys die de Amerikaanse bodem met zware chemicaliën bestoken om het gas maar te laten stromen, staan in schrille verhouding tot de professionele Europese bedrijven die aan een streng veiligheids-, gezondheids- en milieuregime zijn onderworpen. Maar het beeld van de verwoestingen in de VS is nu eenmaal sterker dan de argumenten van instanties als Energiebeheer Nederland.

Schaliegas heeft inmiddels al de gasrevolutie ingeluid. Al was het maar omdat de Verenigde Staten dankzij dat gas onafhankelijk zijn van aardgas uit landen die de Amerikanen niet altijd even goed gezind zijn. En nu men weet waar men naar moet zoeken, lijken de schalievoorraden schier oneindig. Zo ook in Nederland. Maar daar gooit het NIMBY-effect roet in het eten. Andere landen zullen de kans om onafhankelijk te worden van met name Russisch gas echter met beide handen aangrijpen. Hoogstwaarschijnlijk zal Shell ook daar wel weer op een of andere manier bij betrokken worden. Is dat erg? Niet als ze hun verantwoordelijkheid nemen en zorgvuldig te werk gaan. Daarover mogen ze me best eens voorlichten. Iemand?

David.vanbaarle@utilities.nl

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.