Column: Wankel evenwicht - Utilities
blog

Column: Wankel evenwicht

Publicatie

10 feb 2015

Auteur

David van Baarle

Categorie

Utilities

Soort

blog

Tags

Het is momenteel feest aan de benzinepomp. Met benzineprijzen die we al jaren niet meer betaald hebben, lijkt het of het kwartje van Kok eindelijk is afgeschaft. Goed voor de industrie en goed voor de consument, zou je denken. Op de korte termijn hebben de lage olieprijzen in ieder geval een gunstig effect op de economie en de inflatie komt mede daardoor op nul of zelfs negatief uit.

De analisten buitelen momenteel over elkaar heen om de lage prijs te verklaren, maar ook om de langetermijngevolgen voor de economie van prijzen ruim onder de vijftig dollar te voorspellen. De lage olieprijs komt met name door de stortvloed aan Amerikaanse schalieolie die op de markt is gebracht en een weigering van Opec om de productie terug te schroeven. Tel daarbij een milde winter en bomvol zittende voorraden en het feest is compleet. Maar wat dit betekent voor investeringen in nieuwe pijpleidingen, ontwikkelingen van nieuwe velden en de exploitatie van bestaande velden, laat zich wel raden. Ik ga me niet wagen aan voorspellingen, maar het zou zo maar kunnen dat het overschot ineens gaat omslaan naar een tekort.

Het investeringsklimaat in de energiewereld is momenteel arctisch en dat is ook niet gunstig voor de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie. De Europese energiereuzen schrijven vooral af op hun fossiele opwekcapaciteit, maar hebben ook minder geld om te investeren in hernieuwbare energieprojecten. Inmiddels wordt steeds pijnlijker duidelijk dat vooral de energiereuzen de gevolgen van de energietransitie gaan voelen en de koers die E.ON in Duitsland gaat varen, is een logisch gevolg van de huidige markt. Dik kans dat er straks meer energiebedrijven volgen.

Het voorstel dat de Duitse topman van E.ON dan ook poneerde was niet eens zo heel vreemd: betaal energiebedrijven voor het leveren van back up capaciteit. Het enige bezwaar dat je daarop zou kunnen maken, is dat daarmee de creativiteit en innovatiekracht uit de markt wordt gehaald. Er moet inderdaad een oplossing komen voor de onbalans die optreedt door het grillige patroon van duurzame energie, maar dat kan ook door slimme distributie en energieopslag.

Tot nog toe is het zoeken naar de balans in de energiewereld en zullen we nog wel vele schommelingen meemaken. Geen transitie zonder slachtoffers. Laten we in ieder geval ervoor zorgen dat de gevolgen ervan beperkt blijven tot economische offers.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

├śrsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.