Column: Waterstress - Utilities
blog

Column: Waterstress

Publicatie

5 mei 2013

Auteur

David van Baarle

Categorie

Utilities

Soort

blog

Tags

Vorig jaar, tijdens het Watervisie-congres, toonde Paul Birker van Unilever tijdens zijn presentatie een kaart van de wereld in eenheden van waterverbruik. De landen werden naarmate ze meer water verbruikten groter afgebeeld. Waar je Nederland normaal gesproken met een vergrootglas moet zoeken op de standaard wereldatlassen, zag ons land er eindelijk eens fatsoenlijk en belangrijk uit.

Uiteraard was de visuele boodschap als waarschuwing bedoeld, want Nederland gebruikt echt significant meer water dan ons formaat zou doen vermoeden. Ja, maar we hebben er ook veel van, dus waarom zou je het niet gebruiken? Natuurlijk moet je dan naar het grotere plaatje kijken en dan zie je al snel dat, net als rijkdom, de beschikbaarheid van schoon zoet water niet eerlijk is verdeeld. Sterker nog, het lijkt alsof met name de rijkere landen ook genoeg water tot hun beschikking hebben. Water is van levensbelang, dat zal niemand ontkennen, en toch lijkt het in ons land niet zoveel waarde te hebben. Totdat het ineens niet meer beschikbaar is.

 Ik heb thuis één keer meegemaakt dat de  kraan ineens dienst weigerde. Met een klein kind dat afhankelijk was van poedermelk, leverde dat op zijn zachtst gezegd een kleine paniekaanval op. Gelukkig was de supermarkt  open en kon ik nog net het laatste pak Bar-le-Duc meegrijpen. De rest was al leeggehaald door de in paniek geraakte buurtbewoners. Op dat moment is een glas water meer waard dan een glas diamanten.

Toch blijkt Nederland ook steeds droger te worden. De klimaatverandering die al dan niet door de invloed van de mens stevig doorzet, zorgt ervoor dat we te maken krijgen met langere droge periodes afgewisseld met hevige regenbuien. De stress wordt dan ook hier voelbaar. Dat dit niet van de ene op de andere dag zal gebeuren, is misschien niet eens zo heel belangrijk. Het gaat gebeuren, en het gebeurt al in zuidelijker gelegen landen, zoals Spanje. Laten we dan Spanje helpen zijn problemen nu aan te pakken, zodat we straks als we zelf de stress voor onze kiezen krijgen, in ieder geval de technologie klaar hebben liggen om het leed te verzachten. De Spanjaarden zullen er blij mee zijn en als we maar innovatieve technieken blijven ontwikkelen, kunnen we er ook nog geld aan verdienen.

David.vanbaarle@industrielinqs.nl

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.