Column: Zorgeloze zomer - Utilities
blog

Column: Zorgeloze zomer

Publicatie

3 jul 2012

Categorie

Utilities

Soort

blog

Tags

Steeds weer hetzelfde liedje. Zodra er bekend wordt dat zonnepanelen worden gesubsidieerd, stagneert de bestaande orderstroom en wachten klanten tot ze kunnen intekenen. De intekenlijsten zijn al zowat vol voordat ze officieel worden gepubliceerd en vervolgens stort de hele markt weer in tot de nieuwe subsidie zich aandient. Installateurs worden er moedeloos van en vragen de overheid dan ook te stoppen met dit soort praktijken. Lijkt me een no brainer voor de overheden die van gekkigheid niet meer weten waar ze nog kunnen bezuinigen. Luister naar de markt en stop met subsidies voor zon-pv.

Tegelijkertijd loopt Nederland achter op het gebied van duurzame energieproductie. Enige stimulering is dus wel nodig, maar hoe dan?

Investeren in infrastructuur kan al een stuk helpen. Maar ook de financiering kan vooral voor particulieren een drempel zijn. Aha, hoor ik u zeggen, dus toch subsidie. Nee, geen subsidie, maar een gezond financieel model om een langdurige relatie aan te gaan met een energieleverancier die vervolgens de zonnepanelen voor u installeert en beheert. In de toekomstige duurzame modellen wordt steeds vaker gebruik losgekoppeld van bezit. Leaseconstructies dus waarbij de gebruiker betaalt voor de voordelen die hij heeft van duurzame technologie, maar waarbij hij zich niet druk hoeft te maken over beheer en onderhoud. Particulieren willen zich nu eenmaal niet verdiepen in stroomopwekking en –handel. Daar zijn andere partijen veel beter in.

Dat kan natuurlijk ook voor WKK, en dat gebeurt al. Maar ook voor energiebesparingprojecten zou het een uitkomst bieden als experts eigenaar werden van het energieprobleem. Bedrijven kunnen hun aandacht dan volledig op de kernprocessen richten met de garantie dat ze niet meer geld voor hun energieverbruik gaan betalen. De markt voor elektrische auto’s is al om. Ik hoorde een spotje van een autoleasebedrijf die een leaseconstructie bood voor zakelijke rijders waarbij niet alleen de zorg over de laadpalen uit handen werd genomen, maar waarbij ook een grote andere hindernis werd weggenomen: de zorg om de vakantie. Want behalve dat een elektrische auto vaak kleiner is dan een fossiele variant; ook de actieradius legt het nog af. En dus zien vele leaserijders zich in gedachten al stranden bij de Belgische grens.

Als alle inschrijvers voor subsidie voor zonnepanelen nu een tienjarig leasecontract kregen voorgeschoteld, geloof ik dat ze zo zouden inschrijven. Dit moet een private investeerder toch aanspreken: gegarandeerd rendement en een schoon imago. En niet weer komen met argumenten dat de zon in Nederland toch niet zoveel schijnt. Met de huidige pv-prijzen is dat rendement per geïnvesteerde euro nog best aardig. Ik wens u een zonnige en zorgeloze zomer.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.