Booster maakt gasnet gereed voor groei groen gas - Utilities
nieuws

Booster maakt gasnet gereed voor groei groen gas

Publicatie

14 jul 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

groen gas, Klimaatakkoord

Door groen gas te comprimeren naar hoge druk hoeft het niet per se lokaal te worden gebruikt. Het is dan ook in te voeren in het landelijke net. Deze week zijn Gasunie en Enexis daarom begonnen met de bouw van een enorme compressor, de Booster. Volgens planning wordt de installatie dichtbij de productielocatie van Attero in Wijster (Drenthe) medio 2019 in gebruik genomen.

Volgens het recente Klimaatakkoord is er in 2030 twee miljard kubieke meter groen gas nodig voor verwarming van woningen en gebouwen. Veel meer dan momenteel wordt geproduceerd. De Nederlandse gasnetbeheerders willen daarom het invoeden van dit gas stimuleren. De Groen-gas-Booster is volgens de initiatiefnemers een betaalbare manier om het gasnet geschikt te maken voor deze toename.

Zomermaanden

Groen gas wordt al op veel plekken lokaal ingevoed. Daar is de druk lager en wordt het gas direct door omliggende huishoudens en industrieën afgenomen. In de zomer is de lokale vraag naar gas echter beperkt, terwijl de productie van groen gas continu blijft. Door in de zomermaanden met de booster het gas te comprimeren naar hoge druk, kan het lokale overschot aan dit duurzaam geproduceerde gas ingevoed worden in het landelijke gasnet. De landelijke vraag naar gas is namelijk wel het hele jaar door voldoende groot.

Voldoende groen gas

Om de werkzaamheden deze week veilig uit te voeren, is het transport van aardgas vanuit het landelijk netwerk stopgezet. Normaal gesproken moet er dan een noodvoorziening worden aangebracht zodat het aardgas via een andere route van Gasunie naar het Enexis netwerk wordt getransporteerd. Maar dat was in dit geval niet nodig. Afvalverwerker Attero had voldoende groen gas geproduceerd om de 10.000 huishoudens in dit gebied van voldoende gas te voorzien.

Bron: Gasunie

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West