Bouw staalrecycle-fabriek Eemshaven weer stapje dichterbij - Utilities
nieuws

Bouw staalrecycle-fabriek Eemshaven weer stapje dichterbij

Publicatie

8 mrt 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

project, recycling, staal

Van Merksteijn International (VMI) heeft bij de Italiaanse onderneming Danieli deze week de technische uitrusting voor een geïntegreerde staalfabriek besteld. De fabriek zal in de Eemshaven worden gebouwd. De totale investering wordt geschat op 260 miljoen euro en levert directe werkgelegenheid op voor ongeveer 300 mensen.

Volgens Van Merkensteijn wordt deze ultramoderne ‘Green Steelmill’ de wereldwijde standaard  op het gebied van circulariteit, duurzaamheid en innovatie. De fabriek in de Eemshaven zal binnen 2,5 jaar gereed zijn waardoor de inbedrijfstelling in de tweede helft van 2020 zal plaatsvinden. Als alles mee zit, start de bouw van de fabriek  in het eerste kwartaal van 2019.

Zelfvoorzienend

Straks moet in de Eemshaven een hele keten verrijzen. Van het smelten van schroot tot vloeibaar staal tot aan het uitwalsen van knuppels tot walsdraad. De productiecapaciteit na de bouw van de eerste fase zal rond de 900.000 ton walsdraad zijn. In 2017 heeft de VMI Group rond 1,13 miljoen ton walsdraad verwerkt tot eindproducten zoals wapeningsstaal en hekwerk producten. Vanwege een structureel tekort aan walsdraad in de EU is VMI momenteel gedwongen een groot deel het benodigde walsdraad van buiten de EU te importeren. Staalschroot is echter wel in voldoende mate beschikbaar binnen de EU. En omdat de totale capaciteit van VMI Group ruim 2,3 miljoen ton is, wil VMI verdere groei mogelijk maken, door deels zelfvoorzienend te worden.

Bron: Groningen Seaports

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West