Brent-Delta platform aan land gebracht door Pioneering Spirit - Utilities
nieuws

Brent-Delta platform aan land gebracht door Pioneering Spirit

Publicatie

3 mei 2017

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

offshore, Shell

Na veertig jaar in de Noordzee te hebben gestaan, is het Brent-Delta platform van Shell weer aan land. Mammoetschip de Pioneering Spirit heeft de topside van 24.000 ton eind april in één keer gelift. Het duurde slechts tien seconden om het platform compleet te liften. Niet eerder werd zo’n groot platform door één schip verwijderd. 

Gisteren kwam de Pioneering Spirit met het platform aan bij Able UK Seaton Portyard in Hartlepool waar het verder wordt ontmanteld. De verwachting is dat dit tussen de twaalf en achttien maanden gaat duren. Tenminste 97 procent van het materiaal wordt gerecycled.

Geschiedenis

Het Brent Delta platform is een van de grootste ingenieursprojecten die ooit in de Noordzee is ondernomen. In de jaren tachtig produceerde Brent-Delta meer dam 400.000 vaten olie per dag. Het miljardste vat olie werd in maart 1987 uit het Brent-veld geproduceerd. In het begin van de jaren negentig leverde het Brent Field dertien procent van de Britse olie en tien procent van de gasbehoefte van het Verenigd Koninkrijk.

In het midden van de jaren negentig begon Shell een ambitieus project om het gebied meer te richten op gas- dan op olieproductie. Dit kostte 1,2 miljard pond en leverde banen voor meer dan 3.000 mensen op. In 2001 leverde het Brent Field 25,5 miljoen kubieke meter gas per dag.

Fotocredit: Shell

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West