E.ON Archieven - Utilities

Sommige dingen gaan gewoon door tijdens de coronacrisis. Zo ook de bekendmaking van de jaarcijfers van E.ON over 2019. E.ON baas Johannes Teyssen waarschuwde er wel voor dat de coronacrisis ook de energiesector zal treffen. Met name omdat industriële klanten minder energie gebruiken. Afgelopen jaar boekte het bedrijf nog een behoorlijke omzetgroei van tien procent. Dat was met name te danken aan de overname van de Innogy-activiteiten van RWE.

In het licht van de corona-crisis benadrukte E.ON SE CEO Johannes Teyssen dat energiebedrijven een bijzondere verantwoordelijkheid hebben. ‘Wij zijn de grootste exploitant van energienetwerken in Europa. Hun betrouwbaarheid en continue beschikbaarheid is van het grootste belang voor de gezondheidszorg, de openbare orde en de mensen overal ter wereld. Wij zullen alles in het werk stellen om de continuïteit van de energievoorziening te waarborgen, ook in deze situatie.

Minder energieconsumptie

Teyssen ging ook in op de mogelijke gevolgen van de coronacrisis voor de onderneming: ‘Over het geheel genomen zal de energie-industrie ongetwijfeld niet zo hard getroffen worden als andere industrieën. Maar we verwachten nog steeds dat de crisis zijn stempel zal drukken op ons resultaat. Industriële en commerciële klanten verbruiken beduidend minder energie. Dit zal een tijdelijke impact hebben op ons netwerk en onze verkoopactiviteiten. Er kunnen vertragingen optreden in ons vermogen om energie-infrastructuurprojecten op te leveren.’

E.ON anticipeert ook op een tijdelijke daling van de vraag bij haar B2B-bedrijf. Na de huidige crisis zal de uitbreiding van het netwerk en de installatie van een klimaatvriendelijke energie-infrastructuur echter zeker nog crucialer zijn.

Winst

De overname van voormalig RWE-dochter innogy was de meest opvallende stap in 2019.  Daarmee vergrootte E.ON zijn omzet tot 41,5 miljard euro (2018: € 30,1 miljard). De gecorrigeerde EBIT steeg aanzienlijk, met negen procent tot 3,2 miljard euro. Het gecorrigeerde nettoresultaat van 1,5 miljard euro lag op het niveau van het voorgaande jaar.

E.ON is een langdurige samenwerking met Dow Benelux aangegaan voor de bouw, het beheer en de exploitatie van een grote gasgestookte ketelinstallatie in Terneuzen, de grootste productielocatie van Dow Benelux in Europa. Met de nieuwe ketelinstallatie, die eind 2019 in gebruik zal worden genomen, kan 350 ton stoom per uur worden opgewekt voor het productieproces op de locatie in Terneuzen.

De hoog efficiënte nieuwe ketelinstallatie vormt een aanvulling op de bestaande energieproductie-eenheden en zorgt daarmee voor meer flexibiliteit in de energievoorziening van de locatie. De nieuwe ketelinstallatie werkt met een geavanceerde brandertechnologie waarmee aardgas en gasvormige bijproducten uit het productieproces van Dow kunnen worden verbrand. Op basis van het innovatieve technische ontwerp kan het vermogen snel omhoog worden geregeld, waardoor de stoomvoorziening altijd gewaarborgd blijft.

E.ON realiseert met dit project in Nederland de eerste grote gedecentraliseerde energieoplossing voor een toonaangevende partner uit de wereldwijde industrie. Het project is tevens een belangrijke stap voor E.ON bij de uitbreiding van lokale energieproductie voor zakelijke klanten. ‘Duurzame energieoplossingen die waarde creëren voor onze klanten, zijn een belangrijke strategische pijler voor E.ON’, zegt Bernd Schumacher, CEO van E.ON Connecting Energies. ‘We zijn enthousiast over de langdurige samenwerking met Dow – het eerste in zijn soort in Nederland – en we zijn van plan om ons aanbod in deze markt verder uit te breiden.’