FANC Archieven - Utilities

Tijdens de geplande onderhoudsstop van de reactoren van Doel 3 en Tihange 3 stelde exploitant ENGIE Electrabel, tijdens een inspectie in de bunkergebouwen van beide reactoren, een betondegradatie vast. Deze gebouwen huisvesten de noodsystemen van het tweede niveau.

Na de nodig herstelwerkzaamheden gaf het FANC eerder groen licht voor de heropstart van Doel 3.  Tihange 3 ligt momenteel stil terwijl de herstelwerkzaamheden nu bezig zijn. Daarbij werd voorzien dat de reactorgebouwen waarop dit fenomeen mogelijk ook betrekking heeft, namelijk Tihange 2 en Doel 4, bij de volgende geplande onderhoudstops, worden geïnspecteerd.

Deze beide reactoren zijn momenteel stilgelegd voor onderhoudswerken, en de exploitant voerde daarop inspecties uit. Hierbij werd een betondegradatie in de plafonds van de bunkers van Doel 4 en Tihange 2 vastgesteld.

In Tihange 2 werden de  verouderingsverschijnselen van het beton al eerder vastgesteld tijdens inspecties en waren de herstelwerkzaamheden al ingepland.

Voor zowel Tihange 2 als Doel 4 lopen de analyses om een correcte diagnose te stellen voordat men de herstelwerkzaamheden start. De resultaten van deze analyses en de methodologie bij de herstellingen worden dan besproken met het FANC en zijn filiaal Bel V.

Zoals het het geval is in Tihange 3 moet de weerstand van de betrokken gebouwen worden aangetoond voordat het FANC en zijn filiaal Bel V groen licht kunnen geven voor de heropstart van de reactoren van Doel 4 en Tihange 2. Het dossier zal dan ook aandachtig verder worden opgevolgd.

Deze gebeurtenissen hebben volgens het FANC geen enkele impact gehad op de bevolking, de werknemers en het leefmilieu.